Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto babci Ady przygotujesz w mgnieniu oka! Wystarczą jabłka, orzechy, mąka i odrobina serca!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESIEWAMY PRZEZ SITO SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika mieszamy. Wszystkie suche składniki przesiewamy przez gęste sito.
DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI CIASTA
Do suchych składników dodajemy jajka i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA
Umyte, obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Jeśli jabłka puszczą zbyt dużo soku, osączamy je z jego nadmiaru. Przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy oraz rodzynki (ilość dopasowujemy do własnych preferencji), mieszamy.
PIECZEMY
Do tortownicy o średnicy 24 cm uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką przekładamy przygotowaną masę. Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4309,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
359,1 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
52,1 g
Błonnik
7,3 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta z makreli z chrzanem, ogórkiem i szczypiorkiem
Pyszna przekąska na zimno, idealna nie tylko do pieczywa: wędzona makrela połączona z aromatycznym chrzanem i ogórkiem.

Wytrawne muffinki
Muffinki smakują doskonale także na wytrawnie! Poznaj przepis na serowe muffiny ze szpinakiem.

Sos do pizzy
Nie ma dobrej pizzy bez doskonałego sosu. Ten przepis sprawi, że kawałek ciasta zyska na smaku i charakterze. Wypróbuj go koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!

Spaghetti bolognese
Najpopularniejsze danie w stylu włoskim, uwielbiane przez dzieci - przygotuj je razem z Kuchnią Lidla!

Farszynki
Sięgnij do bogactwa polskiej kuchni regionalnej dzięki przepisowi Karola na kotlety ziemniaczane a’la farszynki. Najlepiej smakują z twarogiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Nuggetsy z tempehu
Kawałki tempehu w chrupiącej panierce to roślinna wersja znanych nuggetsów z kurczaka. Pyszne i proste w przygotowaniu. Przekonaj się, jakie to smaczne!

Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
Aksamitny krem z zielonych szparagów podany z zaskakującym dodatkiem: ziemniaczaną słomą! Wypróbuj przepis Kingi i spraw, by na wiosennym stole znalazło się miejsce dla tej wyjątkowej zupy.

Tortille z łososiem wędzonym
Szybka i łatwa w przygotowaniu tortilla na drugie śniadanie do pracy. Mango, awokado, wędzony łosoś, a wszystko to zamknięte w pełnoziarnistej tortilli!