Szparagowe paluszki w cieście filo • przepis • składniki • przygotowanie
Zamiast tradycyjnych paluszków paluszki ze szparagów! Przygotuj wiosenną przekąskę i ciesz się sezonem na te wspaniałe warzywa.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FILO
Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem. Składamy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół – tak by uzyskać długi prostokąt ciasta.
OWIJAMY SZPARAGI CIASTEM FILO
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (pod naciskiem dłoni szparag ułamie się we właściwym miejscu). Na krótszym brzegu ciasta filo układamy pojedynczy szparag i zawijamy go ok. 2-3 razy. Odkrawamy.
PIECZEMY SZPARAGI
Paluszki w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Z wierzchu oprószamy solą i słodką papryką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
831 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
138,5 kcal
Tłuszcz
8 g
Węglowodany
13,8 g
Błonnik
3,9 g
Białko
3,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułki pszenne — przepis na domowe bułeczki
Czy jest coś lepszego niż zapach świeżo upieczonych, domowych bułeczek o poranku? Te puszyste, złociste bułeczki pszenne sprawią, że każdy posiłek stanie się wyjątkowy. Spróbuj naszego przepisu i poczuj radość z domowego pieczenia!

Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.

Tofurnik z borówkami
Ten wegański kuzyn sernika zachwyci Cię delikatnym smakiem i puszystą konsystencją! Sięgnij po borówki i płatki owsiane, by przygotować tofurnik z przepisu Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański sernik roślinny na ciasteczkowym spodzie
Kremowy sernik wegański na chrupiącym spodzie z marchewkowych ciastek sprawdzi się idealnie jako deser na święta dla miłośników roślinnych wypieków i nie tylko!

Dorsz w pesto
Delikatne kawałki filetów z dorsza posmarowane warstwą aromatycznego zielonego pesto i zapieczone z plastrami pomidorów.

Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kopytka z kasztanami i grzybami
Jak wykorzystać kasztany? Sięgnij po przepis Karola na kopytka z prawdziwkami w sosie kasztanowym i połącz domowe smaki z tym wyjątkowym, jesiennym składnikiem!

Lody truskawkowo-bazyliowe
Lody truskawkowo-jogurtowe z delikatnym aromatem bazylii – łatwy przepis autorstwa Pawła Małeckiego. Skusisz się?

Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!