Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny, cynamonowy spód, warstwa masy serowej, słodkie, prażone jabłka i chrupiące orzechy. To musi być pyszne!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
rozdrabniacz lub blender o dużej mocy Przygotuj wcześniej: Orzechy potrzebne do spodu oraz karmelizowanych jabłek zmiel w rozdrabniaczu. Spód Jaja ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Formę o wymiarach 35x24 cm smarujemy niewielką ilością rozpuszczonej margaryny i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami. Margarynę rozpuszczamy na bardzo małym ogniu w 50 ml gorącej wody. Do ubitych jaj dodajemy stopniowo rozpuszczoną margarynę oraz mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Całość dokładnie mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami. Masę przekładamy do formy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa serowa Masło roztapiamy tak, aby w momencie użycia było letnie. Jaja ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, stopniowo dodajemy twaróg sernikowy, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną, roztopione masło oraz sok z 1/2 cytryny. Rodzynki namaczamy w przegotowanej wodzie. Namoczone rodzynki odcedzamy, osuszamy i prószymy mąką, następnie dodajemy do masy sernikowej. Masę wylewamy na ostudzony spód ciasta. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (termoobieg) na około 50-55 minut. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączamy i otwieramy. Nie wyciągamy sernika z piekarnika, czekamy, aż równomiernie opadnie. Karmelizowane jabłka Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze części, skrapiamy sokiem z cytryny. W dużym garnku karmelizujemy miód z cukrem (do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru), cały czas mieszamy. Następnie dodajemy pierwszą połowę przygotowanych jabłek, mieszamy do momentu, aż jabłka się rozpadną. Gdy pierwsza część jabłek się upraży, dodajemy drugą część, mieszamy. Do uprażonych jabłek dodajemy niewielką ilość masła, mieszamy. Następnie dodajemy łyżeczkę cynamonu i zmielone orzechy włoskie. Całość mieszamy. Tak przygotowane jabłka wykładamy na ciepły jeszcze sernik i rozsmarowujemy. Sernik odstawiamy do przestygnięcia, następnie wyjmujemy z formy. Sernik możemy udekorować orzechami włoskimi.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5546 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
277,3 kcal
Tłuszcz
12,6 g
Węglowodany
38,7 g
Błonnik
4,2 g
Białko
4,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona ciecierzyca na słono
Superpomysł na przekąskę na wieczór filmowy lub przyjęcie! Ciecierzyca pieczona na słono. Wypróbuj!

Pizza śniadaniowa na słodko
Słodka pizza śniadaniowa, czyli granola w wyjątkowej odsłonie! Duża liczba świeżych owoców i krótki czas przygotowania to idealne połączenie na rodzinne śniadanie. Sprawdź, jakie to proste!

Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!

Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
Jak Święta, to piernikowe, korzenne smaki! Tym razem znajdziecie je w puszystym cieście i aksamitnym ganaszu pysznych muffinów Pawła!

Ciasto cynamonowe z gruszkami
Prosty sposób na oryginalny wypiek! Soczyste gruszki ukryte w aromatycznym, cynamonowym cieście zaskakują smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
Makaron zapieczony z serem zawsze pysznie smakuje, a z dodatkiem szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej po prostu palce lizać!

Burger z fasoli z kremem z mango
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!

Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
Jak smakuje łosoś w chlebkach pita? Wybornie! Tego połączenia musisz spróbować!