Świąteczny keks • przepis • składniki • przygotowanie
Czy na świątecznym stole może zabraknąć tak pysznego ciasta? Myślimy, że nie! Sprawdź przepis Kingi na tradycyjny keks i ciesz się pełnią znakomitych aromatów suszonych moreli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczy!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
Suszone morele siekamy w termorobocie kuchennym MC Smart:czas 5 sekund / obroty 7. Następnie do pojemnika miksującego wkładamy wszystkie bakalie oraz dodajemy łyżkę mąki. Całość mieszamy, używając programu:gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Przygotowane składniki przekładamy do miski.
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI Z MASŁEM
Następnie do pojemnika miksującego wkładamy końcówkę mieszadła. Odważone miękkie masło oraz cukier ucieramy, używając programu:gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / obroty 4. Zgarniamy składniki na dno misy i ponownie ucieramy na tych samych ustawieniach. Znowu zgarniamy składniki na dno.
DODAJEMY JAJKA
Dodajemy jajko i wybierając program:gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minut / obroty 2wszystko mieszamy. Po 30 sekundach przez otwór w pokrywie termorobota dodajemy kolejne jajka. Zgarniamy składniki na dno.
DODAJEMY MĄKĘ
Dodajemy 1/3 porcji mieszanki do mąki i całość mieszamy, program:gotowanie wg własnych ustawień / 2 minuty / obroty 4. Podczas mieszania przez otwór w pokrywie dodajemy połowę porcji mleka i ekstrakt waniliowy. Ponownie dosypujemy 1/3 porcji mąki i znowu mleko. Na koniec dodajemy ostatnią porcję mąki. Usuwamy mieszadło, składniki zgarniamy z boków naczynia. Dodajemy bakalie i całość mieszamy kopystką.
PIECZEMY CIASTO
Masę przekładamy do foremki o wymiarach 30 x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180°C, ustawiając funkcję: góra-dół. Do suchej misy urządzenia dodajemy odważony cukier oraz sok z cytryny. Ucieramy w termorobocie MC Smart, używając programu: gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 6. Składniki zgarniamy ze ścianek i ponownie ucieramy, stosując te same ustawienia.
PODAJEMY CIASTO
Przed podaniem keks polewamy polewą i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6457 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
538,1 kcal
Tłuszcz
19,7 g
Węglowodany
86,1 g
Błonnik
1,7 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser pascha w 10 minut
Uwielbiasz smak paschy, ale brakuje Ci czasu, by przygotować ją na Wielkanoc? Sięgnij po przepis Pawła na ekspresową paschę z bakaliami i orzechami!

KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Poznaj przepis na marynowane w klasycznej zalewie octowej kurki. Świetne jako dodatek do dań!

Pierś z gęsi z sosem piernikowym
Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sum w śmietanie
Pyszne kawałki gotowanego suma podawane z ciepłym sosem śmietanowym wzbogaconym aromatem chrzanu oraz natką pietruszki.

Gnocchi z kurczakiem i warzywami
Kremowy i pełen smaku sos, a w nim delikatne gnocchi, kawałki piersi kurczaka i warzywa. Czy to nie brzmi, jak idealny pomysł na ciepły posiłek dla całej rodziny? Koniecznie sprawdźcie, jak go przygotować!

Papardelle w sosie velouté na bazie napoju Freeway z popsami z dorsza
Zaskakujący makaron oblany francuskim sosem na bazie lemoniady Freeway z chrupiącymi kawałkami dorsza i odświeżającą sałatką z ziół to danie, którego każdy powinien spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kawa z lodami i bitą śmietaną
Nie tylko Amerykanie uwielbiają kawę z lodami. Wypróbuj nasz sposób na ten orzeźwiający i imponująco wyglądający deser.

Pstrąg paprykowo-serowy z grilla
Pieczona ryba z aromatycznym, warzywnym farszem. Doskonale komponuje się z ziemniaczkami w mundurkach lub świeżą bagietką.

Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!