Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym • przepis • składniki • przygotowanie
Szparagi to doskonały dodatek do makaronu! A z sosem cytrynowym i awokado smakują wyśmienicie!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI DANIA
Szparagi myjemy i obieramy do jednej trzeciej wysokości, zdrewniałe końce usuwamy. Szparagi kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm, czubki szparagów odkładamy na bok. Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Awokado kroimy na pół, pestkę usuwamy, miąższ wykrawamy ze skórki, używając do tego celu łyżki do wykrawania owoców. Mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Orzeszki pinii podprażamy na suchej patelni.
GOTUJEMY MAKARON I SZPARAGI
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy szparagi, a na ostatnie 3 minuty czubki szparagów.
PRZYGOTOWUJEMY SOS CYTRYNOWY
Krążki cebuli podsmażamy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dolewamy 1-2 łyżki wazowe wody z gotowania makaronu, dodajemy serek śmietankowy i mieszamy. Doprawiamy do smaku skórką otartą z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy jeszcze trochę więcej wody z gotowania makaronu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3150 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
787,5 kcal
Tłuszcz
38,7 g
Węglowodany
94,8 g
Błonnik
22,8 g
Białko
22,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym
Paluszki rybne podane z orzeźwiającym ogórkowym dipem podbiją dziecięce podniebienia, a dorosłym przypomną smak wakacji. Koniecznie sprawdź, jak chrupią!

Omlet z wędzonym łososiem z pistacjami
Delikatny omlet w stylu francuskim z dodatkiem kremowego awokado i wyjątkowego łososia wędzonego z pistacjami. Wypróbuj ten świetny przepis na pyszne śniadanie.

Wegański falafel burger z portobello
Całkiem nowa odsłona wegańskich burgerów z grilla! Przygotuj bułki z kapeluszy pieczarek portobello i zamknij między nimi pyszne kotleciki falafel oraz moc świeżych warzyw. Mniam!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kokosowa panna cotta w stylu azjatyckim
Masz ochotę na delikatny i pyszny deser? Sprawdź nasz przepis na panna cottę w stylu azjatyckim! Poczuj delikatny smak mleka kokosowego połączonego z owocową świeżością soku z limonki i świeżej marakui.

Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym
Kumpir to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które można w pełni dostosować do swoich upodobań, dodając dowolne dodatki. Spróbuj tego sposobu na wykorzystanie ziemniaków!

Gofry churros
Czas na wyśmienitą, słodką przekąskę! Mamy dla Ciebie przepis na pełne aromatu, dzięki posypce z cynamonu i cukru – gofry churros. Miękkie ciasto w środku i chrupiący wierzch z pewnością zasmakują Twoim domownikom lub gościom!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekane roladki z tortilli
Smakowita ciepła przekąska nie tylko na przyjęcia: połączenie serów, wędlin oraz pysznego sosu musztardowo-jogurtowego!

Gruszki parowane w białym winie
Aromatyczne gruszki parowane w białym winie, z dodatkiem rozmarynu, miodu, limonki i imbiru to świetny pomysł na nie do końca słodki deser lub dodatek do mięsa. Sprawdź, jak łatwo i szybko je przygotujesz!

KARTOFLANKA Z KURKAMI
Zupa ziemniaczana z przesmażonymi kurkami, to smak każdej jesieni. Sięgnij po przepis Karola i przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia!