Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką • przepis • składniki • przygotowanie
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to ten rodzaj dania, który zdobywa Twoje serce od razu po jego spróbowaniu. Chrupiąca skórka, aromatyczna szynka i kremowy, ciągnący się ser otula kubki smakowe, fundując im prawdziwą rozkosz. Jak zrobić tę pyszną i szybką przekąskę? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Ser zetrzyj na tarce do miseczki. Szynkę pokrój na drobne paski i dodaj do miseczki. Na sam koniec posiekaj koperek i zostaw na desce.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ciasto odpakuj i rozwiń, a potem posmaruj całą jego powierzchnię musztardą.
DODAJEMY SKŁADNIKI
Warstwę z musztardy posyp serem i szynką. Dodaj także koperek, sól oraz pieprz.
ZWIJAMY ŚLIMACZKI
Chwyć za jeden koniec ciasta i zacznij je zawijać, tak aby utworzyć walec. Zrolowane ciasto pokrój na kawałki o grubości ok. 2-3 cm.
SMARUJEMY ŚLIMACZKI JAJKIEM
Ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem z wierzchu, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
PIECZEMY ŚLIMACZKI
Blachę ze ślimaczkami wsadzamy do piekarnika i wypiekamy przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
STUDZIMY ŚLIMACZKI
Gdy ślimaczki będą gotowe, wyciągnij blachę z pieca i pozwól im lekko ostygnąć. Podawaj ciepłe z dodatkiem ulubionego dipu, np. aioli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2466,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
308,3 kcal
Tłuszcz
19,5 g
Węglowodany
18,8 g
Błonnik
0,1 g
Białko
12,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajka zapiekane w szynce
Pomysłowy sposób na serwowanie jajek, który sprawdzi się na niejednym śniadaniu lub przyjęciu. Wszyscy będą zachwyceni!

Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
Elegancki deser, inspirowany kuchnią francuską. Chrupiące ciastko z aksamitnym truskawkowym musem!

Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym to świetny pomysł na warzywne, sycące i orzeźwiające danie! Wypróbuj przepis Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapki z pulled porkiem
Pulled pork – delikatne mięso, długo duszone w niskiej temperaturze. Świetnie sprawdza się w kanapkach. Wypróbuj!

Krokiety wielkanocne
Krokiety wielkanocne to chrupiące naleśniki z pysznym farszem z białej kiełbasy, jajek i sera. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub chrzanowym – będą hitem świątecznego stołu!

Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory oraz papryka konserwowa razem z białą kiełbasą stworzą świetną kompozycję smakową! W sam raz na świąteczny stół!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.

Zupa jarzynowa z pastą ziołową
Pyszna zupa z doskonałą pastą z pietruszki, bazylii, parmezanu i orzeszków pinii!

Jaglanka mango lassi
Aksamitna jaglanka o smaku mango lassi, która – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – ma w sobie ekstraporcję białka. Przygotuj to danie i ciesz się pożywnym i pysznym śniadaniem!