Serowe ziemniaki hasselback • przepis • składniki • przygotowanie
Ziemniaki nie muszą być nudne! Wypróbuj oryginalny przepis Kingi na ziemniaki hasselback z rozpływającym się serem. Pycha!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NACINAMY ZIEMNIAKI
Pałeczki układamy wzdłuż dwóch (dłuższych) stron ziemniaka, którego kroimy na cienkie plasterki (3 mm) – nie docinamy do końca (pałeczki będą blokować nóż). To samo robimy z wszystkimi ziemniakami.
DOPRAWIAMY ZIEMNIAKI
Masło rozpuszczamy i smarujemy nim przygotowane bulwy, a następnie obficie oprószamy solą i pieprzem.
PIECZEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut lub do momentu, w którym będą miękkie.
DODAJEMY SER
Ser kroimy w kwadraty o wymiarach ok. 3 x 3 cm. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy oliwą i czekamy chwilkę, aż nieco przestygną. Nacięte plastry ziemniaka przekładamy przygotowanymi plastrami sera.
PONOWNIE PIECZEMY ZIEMNIAKI
Całość ponownie wkładamy do piekarnika na 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy i podajemy z posiekaną zieloną cebulką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1236,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
412,0 kcal
Tłuszcz
38,3 g
Węglowodany
13,8 g
Błonnik
23,6 g
Białko
23,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto ananasowe z plastrami skarmelizowanego ananasa na wierzchu, z delikatnym ciastem z dodatkiem wiórków kokosowych. Świetne połączenie smaków w cieście wg przepisu Pawła Małeckiego!

Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
Zachwyć najbliższych, przygotowując okrągłe cukinie. Faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami smakują wyśmienicie.

Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni kwas chlebowy? Sięgnij po przepis Pawła na czekoladowe muffinki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hummshuka
Hummshuka, czyli połączenie hummusu i szakszuki! To pomysł na pełne smaku i aromatu śniadanie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu, które nasyci i zachwyci każdego domownika.

Gnocchi z gorgonzolą
Gnocchi z gorgonzolą to proste w przygotowaniu i pełne wyśmienitego smaku danie. Idealne dla tych, którzy nie lubią czekać za długo na smakowity efekt. Gnocchi, ser gorgonzola i warzywa to naprawdę świetne połączenie. Sprawdź, jakie to pyszne!

Ciasto bananowe – szybki przepis
Takie wypieki zawsze trafiają na listę ulubionych! By przygotować szybkie ciasto bananowe Kingi, wystarczy połączyć suche i mokre składniki. Upiecz je i przekonaj się, jakie jest proste!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Irlandzki chleb sodowy
Tradycyjny irlandzki chleb bez drożdży przygotujesz dzięki prostemu przepisowi Pawła! Wykorzystaj sodę i sekretny składnik, by cieszyć się smakiem domowego pieczywa!

Kapsalon
Kapsalon to potrawa o egzotycznej nazwie, której powstanie zawdzięczamy Holendrom. Danie to nazywane jest również "niderlandzkim kebabem" i zdobywa coraz większą popularność także poza terenami Holandii. To połączenie soczystego mięsa, chrupiących frytek, sera i świeżych warzyw zachwyca swoją prostotą. Przygotuj wraz z nami tę niecodzienną potrawę i daj się porwać jej boskiemu smakowi!

Cukier waniliowy
Naturalny cukier waniliowy. Idealnie nadaje się do wypieku ciast, przygotowania tortów i deserów.