Sernik gotowany • przepis • składniki • przygotowanie
Czy słyszałeś o tym, że sernik można także ugotować? Jeśli nie, to dobrze trafiłeś, bo nasz przepis udowadnia, że to możliwe! Sernik gotowany to pyszne, kremowe ciasto na bazie twarogu, które nie wymaga pieczenia. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy szukają alternatywnej, a zarazem łatwej i smacznej wersji tego klasycznego deseru.

Czas przygotowania
260 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIELIMY TWARÓG
Mielimy twaróg maszynką wprost do miski, a potem powtarzamy tę czynność, aby uzyskać delikatniejszą konsystencję.
ROZPUSZCZAMY MASŁO Z CUKREM
Do garnka włóż masło i rozpuść je, a potem dodaj oba cukry i wszystko wymieszaj.
DODAJEMY TWARÓG I JAJA DO MASŁA
Zmielony twaróg wrzucamy do garnka z masłem. Dodajemy także jajka i wszystko mieszamy energicznie przy użyciu trzepaczki. Gotujemy, aż masa stanie się gorąca, ale nie wrząca. Masa powinna gotować się na mniejszym ogniu, aby nie bulgotać. Nie można jej też zagotować, ponieważ może się zważyć.
DODAJEMY BUDYŃ
Do kubka wlewamy mleko i dodajemy do niego budyń. Mieszamy, aby pozbyć się grudek, a potem dolewamy do gorącej masy serowej i gotujemy, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje, ściągamy ją z kuchenki.
WYKŁADAMY FORMĘ CIASTKAMI
Wykładamy formę papierem do pieczenia, a potem wykładamy dno herbatnikami.
WYLEWAMY MASĘ NA CIASTKA
Połowę gorącej masy serowej wylewamy na herbatniki, a potem układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy kolejną porcję masy. Całość znów przykrywamy herbatnikami.
PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę, a następnie kruszymy czekoladę i wrzucamy ją do rondelka. Mieszamy, aż całość się rozpuści. Lekko studzimy.
DEKORUJEMY SERNIK
Ciepłą, ale nie gorącą polewą zalewamy wierzch sernika i wkładamy go do lodówki na ok. 4-5 godzin, a najlepiej całą noc. Sernik jest gotowy do jedzenia, gdy całkiem stężeje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5144,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
734,9 kcal
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
75,9 g
Błonnik
1,4 g
Białko
20,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
Oryginalny pomysł na grilla, który oczaruje nie tylko jaroszy: szaszłyki z pieczarek i cukinii przyprawione rozmarynem.

Tarta z jabłkami i kremem waniliowym
Chrupiące ciasto, karmelizowane jabłka, waniliowy krem, a do tego opalana beza - brzmi pysznie, prawda?

Placek z cukinii — scarpaccia
Scarpaccia to toskański przysmak z cukinii, który łączy w sobie chrupiącą konsystencję i delikatny, lekko słodkawy smak tego warzywa. Można ją podawać zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do dań głównych, a jej przygotowanie jest bajecznie proste Jeśli lubisz cukinię w nieoczywistym wydaniu, scarpaccia na wytrawnie z pewnością przypadnie Ci do gustu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lody truskawkowo-jogurtowe
Lody, które zrobisz w mig! A później tylko musisz poczekać, aż się dobrze zmrożą. Fantastyczna opcja na upalne lato!

Grzybowy ramen
Ramen o grzybowym aromacie z boczniakami, makaronem soba – azjatyckie smaki w wykonaniu Karola Okrasy!

Faszerowana indyczka
Indyczka w nowoczesnym wydaniu pachnie limonką i tymiankiem! Poznaj świąteczny przepis Darii.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krupnik z pomidorami
Klasyczny krupnik na żeberkach w nowej odsłonie – z dodatkiem pomidorów! Dzięki nim zyskuje bardziej wyrazisty, przyjemnie kwaskowy smak. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i zaskocz bliskich!

Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Ciasteczka z ciecierzycy
Lekkie, z ciecierzycy i pełne owoców – ciasteczka według przepisu Kingi to fitalternatywa dla kalorycznych słodkości!