Sernik chałwowy • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki przygotował deser, który pokochają wszyscy fani chałwy! Sernik chałwowy na kakaowo-orzechowym spodzie!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY SPÓD SERNIKA
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Dodajemy mielone migdały, żółtko oraz pokrojone masło. Składniki zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy drobno pokruszoną chałwę oraz czekoladę startą na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy. Kruszonkę wysypujemy na dno formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 12-15 minut, a następnie studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Żelatynę namaczamy w 60 ml zimnej wody. Do metalowej miski umieszczonej na garnku z gotującą się wodą wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy żółtka, nasionka z lasek wanilii oraz cukier. Całość ubijamy trzepaczką do momentu uzyskania puszystej masy. Gdy będzie ona miała wysoką temperaturę, nie przerywając ubijania, dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Miskę z masą zdejmujemy z garnka. Dodajemy twaróg, mieszamy i odstawiamy. Ubijamy pozostałą śmietankę. Gdy masa zacznie tężeć, łączymy ją z ubitą śmietanką i na moment odstawiamy. Kiedy zgęstnieje, dodajemy pokrojoną chałwę i mieszamy. Całość wylewamy na upieczony, ostudzony spód. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5323,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
332,7 kcal
Tłuszcz
19,3 g
Węglowodany
29,8 g
Błonnik
8,4 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
Pomysł na szybki obiad: delikatne filety z piersi kurczaka zwinięte w apetyczne panierowane roladki z serem pleśniowym.

Wege placki z tartych warzyw
Pyszna alternatywa dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych, czyli placki z tartej marchewki i cukinii. To naprawdę prosty w przygotowaniu, szybki obiad.

Orzeźwiający koktajl arbuzowo-melonowy
Lekki, rześki napój, który sprawdzi się podczas gorących dni. Zaspokaja pragnienie, orzeźwia i smakuje naprawdę pysznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.

Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Ciasto, na którym można rysować? Paweł ma na nie przepis! Puszysty kakaowy biszkopt i śmietanowy krem na pewno zasmakują najmłodszym, a przy okazji stworzą okazję do wspólnego, rodzinnego pieczenia!

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
Łatwe i smaczne w przygotowaniu burgery przyrządzisz na każdym grillu! Wypróbuj przepis!

Tort czekoladowo-kawowy
Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!

Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.