Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Zrób szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę z kaszą, szparagami i szynką parmeńską!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę jęczmienną gotujemy wedle wskazań na opakowaniu.
DOPRAWIAMY SAŁATKĘ
Do ugotowanej kaszy dodajemy szparagi, ale główki odkładamy na bok. Dorzucamy suszone pomidory pokrojone w kostkę, doprawiamy oliwą z suszonych pomidorów. Natkę pietruszki siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę – po czym dodajemy je do sałatki. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną miodu oraz skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy szczyptę kuminu.
DEKORUJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy kawałki szynki oraz zblanszowane główki szparagów. Dodatkowo sałatkę dekorujemy pomidorkami i rukolą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1338 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
334,5 kcal
Tłuszcz
6,1 g
Węglowodany
59,2 g
Błonnik
15,5 g
Białko
15,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu
Słodkie i smakujące latem galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu. To pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Pesto pistacjowe
Sos, który jest niezwykle prosty i pyszny, czyli domowe pesto pistacjowe. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się idealnym dodatkiem do makaronu i nie tylko.

Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
Elegancka i klasyczna przystawka dla fanów ryb i słodko-ostrych połączeń smakowych. Tatar z łososia z sałatką z jabłka i ogórka doskonale pasuje do sylwestrowego menu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
Naprawdę pikantne danie dla miłośników doskonale przygotowanej i ostro doprawionej wołowiny.

Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym
Nie ma to jak idealnie wypieczony stek. To doskonała propozycja na sycący obiad. Dodaj swojej kuchni nieco dzikości i przygotuj aromatyczny stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym!!

Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
Kasza jaglana doskonale sprawdza się również w koktajlach. Paweł podpowiada, z czym ją najlepiej połączyć!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.

Rigatoni z ricottą, boczkiem i pistacjami
Pyszne i aromatyczne danie kuchni włoskiej, w którym kremowa ricotta z mleka bawolego łączy się z chrupiącym boczkiem, słonymi kaparami i prażonymi pistacjami.

Jabłka i gruszki z rodzynkami
Przygotuj jabłka z rodzynkami, które wykorzystasz później przy pieczeniu ciast. Warto posiadać w swojej spiżarni!