Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak przygotować pesto z prażonej dymki! Z dodatkiem świeżych ziół i orzechów, doskonale podkreśla smak młodego bobu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SUSZYMY CEBULĘ
Pokrojone w piórka dymki przesmażamy na patelni z olejem na ciemnobrązowy kolor – nie wolno ich przypalić, jedynie maksymalnie wysuszyć. Pokrojony drobno boczek wysmażamy na patelni, aż będzie chrupiący. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg), prażymy orzechy przez 10-15 minut. Studzimy je i kruszymy.
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Ostudzone wiórki cebulowe drobno siekamy. Dodajemy boczek, posiekany świeży estragon i natkę pietruszki, pokruszone orzechy laskowe, posiekany ząbek czosnku, starty ser. Wszystko polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy, lekko studzimy. Kiedy jest jeszcze lekko ciepły, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Młody bób jemy razem z łupinkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3072 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
768 kcal
Tłuszcz
32,9 g
Węglowodany
77,5 g
Błonnik
45,6 g
Białko
45,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cynamonki z białą czekoladą i pistacjami
Masz ochotę na przepyszną i chrupiącą przekąskę? Sprawdź przepis na wyśmienite cynamonki. Zobacz, jakie to proste, i delektuj się ich doskonałym smakiem wzbogaconym białą czekoladą i pistacjową nutą.

Świąteczny kompot z jabłek i cytrusów
Bez niego nie ma prawdziwych świąt. Przygotuj z nami prosty, smakowity i aromatyczny wigilijny kompot.

Żurek z makaronem
Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z burakiem – przepis
Buraki uwielbiają spotykać się w sałatkach z orzechami i serem. A gdyby przedstawić je dressingowi z awokado? Będzie jeszcze pyszniej! Sprawdź koniecznie to połączenie smaków wg przepisu Kingi.

Ciabatta z wegańskimi klopsikami
Wegańskie klopsiki z soczewicy możesz podać z ciabattą na śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować!

Bajgle z różowym serkiem, łososiem i awokado
Każdy dzień rozpoczęty takim śniadaniem musi być udany! Przygotuj (dla siebie lub bliskiej osoby) śniadaniowe bajgle z różowym serkiem i dodatkami. Będzie pożywnie i pysznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.

Koktajl bananowy
Za pomocą miksera możesz wyczarować pyszny koktajl z lodami i bananami – idealne letnie orzeźwienie.

Pinsa z kiełbasą nduja, burratą i cukinią
Błyskawiczna w przygotowaniu pinsa z lekko pikantną kiełbasą nduja, świeżą cukinią i kremową burratą. Wypróbuj ten pyszny pomysł na kolację lub przekąskę na imprezę!