Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu • przepis • składniki • przygotowanie
Bób w bardzo świeżej odsłonie, czyli sałatka z oryginalnym dodatkiem – chrupiącym chrustem z chleba – to szybkie danie, które zachwyca różnorodnością: smaków, kolorów i tekstur.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CHLEBOWY CHRUST
Chleb pokrojony w drobną kostkę (bez skórek) smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się przypiecze. Doprawiamy solą i pieprzem. Co jakiś czas mieszamy, by chleb zarumienił się z każdej strony.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Ugotowany bób (ze skórką, bez lub mieszany) przekładamy do dużej miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, drobno posiekaną miętę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodajemy skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy tofu pokrojone w dużą kostkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2810,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
702,7 kcal
Tłuszcz
18,6 g
Węglowodany
94,5 g
Błonnik
45,8 g
Białko
45,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
Kaczka z mandarynką? Takie nietypowe połączenie przygotował Karol! Wypróbuj przepis na pierś kaczki z sosem mandarynkowym i delikatnym purée. Tym daniem zaimponujesz swoim gościom.

Fajita z kurczaka
Pierś kurczaka i świeże warzywa grillowane w aromatycznej marynacie z czosnkiem. Podane w tortilli, z dodatkiem pico de gallo i kwaśnej śmietany z pewnością zachwycą gości podczas każdego spotkania na świeżym powietrzu.

Jabłka pod wegańską kruszonką
Cudowne sakiewki wypełnione soczystymi jabłkami i chrupiącą kruszonką. Idealny deser na letnie popołudnie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kisiel z czerwonych owoców
Ten prosty przepis na domowy kisiel pełen owoców jagodowych zdecydowanie zachwyca. Do tego odrobina bitej śmietany lub szklanka mrożonej kawy i deser na letni dzień gotowy!

Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.

Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza rolls z burakami i fetą
A może tak podejść do pizzy w nieco bardziej nietypowy sposób? Proszę bardzo! Pizza rolls to danie idealne! Poczęstuj nim swoich gości, będą zachwyceni!

Burgery na sałacie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!

Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!