Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto • przepis • składniki • przygotowanie
Lekka sałatka skropiona przepysznym, miodowo-musztardowym sosem. Prosty, szybki i efektowny pomysł na danie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
POMIDORY KOKTAJLOWE MYJEMY
i kroimy w ćwiartki.
RUKOLĘ OCZYSZCZAMY I
rwiemy na małe kawałki.
OGÓRKA OBIERAMY.
AWOKADO KROIMY NA
pół, wyjmujemy pestkę, skórkę obieramy.
OGÓRKA I AWOKADO
kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, wszystko mieszamy.
MUSZTARDĘ, MIÓD, SKÓRKĘ
z cytryny i 1-2 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz i oliwę mieszamy.
DODAJEMY DO SAŁATKI,
mieszamy i doprawiamy do smaku.
Z PLASTRÓW SZYNKI
formujemy małe rozety, układamy na sałatce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1059,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
264,8 kcal
Tłuszcz
20,8 g
Węglowodany
13,5 g
Błonnik
8,8 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielone tosty francuskie
Wypróbuj nietypowy pomysł na zielone tosty francuskie, które zaskakują nie tylko kształtem, ale także smakiem! Świetny przepis na leniwe, sobotnie śniadanie.

Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
Poznaj orzeźwiające połączenie buraków, awokado i pomarańczy z ciekawym, kawowym dressingiem!

Kanapka z kurczakiem, majonezem, awokado i jabłkiem
Szybka kanapka z kurczakiem na drugie śniadanie. Dodaj do niej sos na bazie majonezu z jabłkami i awokado.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczaczki wielkanocne
Kolorowe, kreatywne i przepyszne kurczaczki z masy marcepanowej na pewno będą słodką atrakcją na wielkanocnym stole!

Kokosowy pudding chia z mango
Mleko kokosowe, nasiona chia, świeże mango i prażone płatki migdałów – łatwy sposób na pyszny deser!

Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grochówka wojskowa
Klasyczna grochówka w wojskowym wydaniu! Musisz jej spróbować.

Jabłka pod wegańską kruszonką
Cudowne sakiewki wypełnione soczystymi jabłkami i chrupiącą kruszonką. Idealny deser na letnie popołudnie.

Leczo z dynią i warzywami korzeniowymi
Jednym z najlepszych dań na jesień jest leczo. A czy można podkręcić jego jesienny charakter? Oczywiście — za pomocą dyni! Przygotuj to danie i rozkoszuj się ciepłym posiłkiem podczas chłodnych, jesiennych wieczorów.