Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami • przepis • składniki • przygotowanie
Słodko nadziewane rogaliki według przepisu Pawła zachwycają delikatnością ciasta, aromatem nadzienia z maku i marcepanu oraz chrupką, orzechową posypką!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem pudrem w naczyniu robota. Mieszamy składniki na wolnych obrotach, dodając kolejno: lekko podgrzane (niezagotowane) mleko, jajko, żółtko i 25 g rozpuszczonego masła z dodatkiem nasion z laski wanilii.
ZAGNIATAMY I WAŁKUJEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto zagniatamy chwilę na desce oprószonej mąką i rozwałkowujemy w kształt prostokąta.
WAŁKUJEMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Schłodzone ciasto ponownie rozwałkowujemy w kształt prostokąta, na grubość ok. 6 mm. Składamy na trzy, lekko dociskamy i ponownie umieszczamy w lodówce. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Mleko zagotowujemy w rondelku. Dodajemy mak, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do czasu, aż mak się zaparzy, nasiąknie mlekiem i wystygnie.
NADZIEWAMY ROGALIKI
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy równomiernymi ruchami w kształt prostokąta na desce delikatnie oprószonej mąką. Prostokąt kroimy wzdłuż na pół. Z uzyskanych w ten sposób pasów ciasta wycinamy równe trójkąty.
PIECZEMY ROGALIKI
Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem i pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER I PODAJEMY ROGALIKI
Cukier puder ucieramy w miseczce z wodą. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i mieszamy. Lukier szprycujemy na upieczone rogaliki za pomocą papierowego kornetu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7304 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
365,2 kcal
Tłuszcz
20,6 g
Węglowodany
36,9 g
Błonnik
8,8 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tortilla de patatas z warzywami
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!

Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
Chrupiący podpłomyk z dodatkiem sera koziego z anyżkowym koprem włoskim i brzoskwinią! To zaskakujące połączenie, ale przepyszne!

Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
Takich jajek na Wielkanoc jeszcze nie było! Różowo-zielone, z pysznym i lekko pikantnym nadzieniem i kruszonką z pistacji i natki pietruszki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto Shrek
Ciasto Shrek to kolorowe, warstwowe ciasto, które ujmuje zarówno dzieci, jak i dorosłych. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu zielonemu kolorowi, który nawiązuje do popularnej postaci z bajki. To połączenie delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i orzeźwiającego smaku galaretki oraz innych pysznych składników, któremu nie da się oprzeć! Już dziś sprawdźcie, jak smakuje ciast Shrek!

Puszyste ciasto z borówkami
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!

Chałka orzechowa
Pyszna, chrupiąca chałka orzechowa to propozycja Pawła Małeckiego na dobry początek dnia. Wypróbuj przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!

Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
Paweł Małecki wie, jak powinien wyglądać i smakować idealny sernik na zimno! Przygotuj go razem z nim i zachwyć się smakiem galaretki z cydru.

Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
Klasyka polskiej kuchni, czyli gęś faszerowana jabłkami w miodzie i świeżych ziołach! Upiecz ją i podaj na wyjątkową okazję z czerwoną kapustą o wyjątkowym smaku!