Risotto z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
zrobić to pyszne, włoskie danie? Poznaj przepis oraz triki podpatrzone od topowych szefów

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno pokrój i wrzuć do miseczki. Cukinię i marchewkę starannie umyj, a potem pokrój w cienkie półksiężyce. Odłóż na bok.
PODSMAŻAMY RYŻ
Na głęboką patelnię wrzuć ryż i pozwól mu się chwile podprażyć, po czym dodaj 20 ml oliwy i wymieszaj. Smaż tak długo, aż ryż stanie się szklisty.
DODAJEMY CZOSNEK I CEBULĘ
Do ryżu dodaj czosnek i cebulę. Zamieszaj i pozwól warzywom się zrumienić.
DODAJEMY WINO
Wlej wino do ryżu i zamieszaj. Gotuj tak długo, aż większość płynu odparuje.
PODSMAŻAMY RESZTĘ WARZYW
Na osobnej patelni rozgrzej 20 ml oliwy i podsmaż na niej cukinię oraz marchewkę. Przypraw odrobiną soli i pieprzu, a potem zamieszaj. Warzywa powinny smażyć się z obu stron 3-4 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
W małym rondelku podgrzej bulion aż do wrzenia, a następnie chochelką zacznij dodawać go na patelnię z ryżem. Dodawaj tak porcję za porcją, cały czas mieszając. Kontynuuj ten proces, aż ryż stanie się kremowy, ale twardy w środku (al dente).
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Gdy ryż stanie się kleisty, dodaj parmezan (100 g) oraz masło. Całość dopraw resztą soli oraz pieprzu. Wymieszaj i gotuj przez 5-6 minut, cały czas mieszając. Masło z serem powinno nadać daniu kremową konsystencję.
PRZEKŁADAMY RISOTTO NA TALERZE
Gotowe risotto przełóż do głębokich talerzy i ozdób listkami tymianku oraz odrobiną startego parmezanu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1818 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
454,5 kcal
Tłuszcz
26,3 g
Węglowodany
36,9 g
Błonnik
3,5 g
Białko
12,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
Spróbuj makaronu z dynią maślaną, szynką i aromatyczną szałwią! To danie w sam raz na chłodniejsze dni.

Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
Burgery inspirowane kuchnią śródziemnomorską z dodatkiem paprykowego relishu i sera feta to pyszny pomysł na grilla. Koniecznie sprawdź, jak smaczne jest to danie!

Sos z suszonych grzybów
Smak sosu grzybowego przywołuje na myśl wspomnienia przytulnych, jesiennych wieczorów i pysznych obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Aromatyczny sos ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej, ale nie tylko. Grzybowy sos podaje się do mięs, makaronów, placków ziemniaczanych, risotto czy kaszotto, a w każdym z tych wydań smakuje równie smacznie. Jak zrobić domowy sos grzybowy? Poznaj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
Kanapki od serca to te, które przygotujesz od podstaw! Te wg przepisu Kingi powstają na bazie wegańskich gofrów z pysznymi dodatkami: marynowaną cebulką i serkiem labneh!

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Sycące muffinki z kukurydzą i szynką
Wytrawne babeczki podawane na zimno lub na ciepło. Zdrowy przysmak, który Twoje dziecko może mieć zawsze pod ręką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bożonarodzeniowa babka piernikowa
Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!

Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami
Kruche kawałki sznycla z szynki zanurzone w pysznej marynacie, grillowane w towarzystwie ziemniaków i kawałków pora.

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.