Polędwiczka w pieprzu z brukselką • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na łatwy i pyszny obiad? Spróbuj kruchej polędwiczki otulonej pieprzem i brukselki z dodatkiem ziołowego pesto!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
OBSMAŻAMY POLĘDWICZKĘ
Polędwiczki w temperaturze pokojowej myjemy i osuszamy. Następnie przekrawamy na pół. Pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu. Obtaczamy w nim polędwiczki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Obsmażamy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polędwiczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 4-5 minut.
GOTUJEMY BRUKSELKĘ
Brukselkę myjemy. Następnie nacinamy na krzyż od spodu, przy jej najtwardszej części. Wrzucamy do dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 3-4 minut, a następnie odcedzamy.
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Do misy blendera wrzucamy czosnek, pistacje, połowę liści pietruszki i bazylii, w stosunku 1:1, oraz ser grana padano. Wlewamy oliwę i miksujemy. Dodajemy resztę bazylii i pietruszki, ponownie w proporcji 1:1. Miksujemy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Mięso wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy, aby odpoczęło przez około 8-9 minut. Brukselkę obtaczamy w połowie pesto. Posypujemy skórką otartą z wyszorowanej cytryny i skrapiamy dodatkowo sokiem. Wykładamy brukselkę na talerz wraz z kolejną porcją pesto. Polędwiczki ponownie wkładamy do piekarnika na około 2 minuty. Następnie kroimy w plastry. Układamy na talerzu. Polędwiczkę możemy teraz doprawić solą, dekorujemy listkami bazylii, dodatkowo możemy skropić odrobiną soku z cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1856,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
464,1 kcal
Tłuszcz
19,1 g
Węglowodany
12,7 g
Błonnik
4,2 g
Białko
60 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ekspresowa szarlotka w szklankach
Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!

Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto
Zupa chrzanowo-ziemniaczana z chrupiącymi ziemniaczkami i aromatycznym pesto z pietruszki. Sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie, i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie zupy z termorobotem MC Smart.

Muffiny z truskawkami bez dodatku cukru
Miękkie i pełne smaku muffiny z truskawkami bez cukru to idealny deser w sezonie na te owoce. Przygotuj je i zabierz ze sobą na piknik lub jako słodką przekąskę do pracy lub szkoły!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Papaya bowl z kremem jogurtowym
Miseczka pełna soczystych owoców połączonych z kremem jogurtowym, to przepis na pyszną przekąskę w ciągu dnia!

Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
Kwintesencja wczesnego lata: szparagi i młode ziemniaki, tym razem w duecie! Przygotuj szybkie i proste szparagi w panierce parmezanowej i ciesz się krótkim sezonem na nowalijki.

Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
Kokos z rybą idą w parze, więc dlaczego nie wykorzystać tego połączenia w zupie? Koniecznie musisz spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kopiec kreta
Kopiec kreta – klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać! Kakaowe ciasto z dużą ilością kremu śmietankowego i dodatkiem bananów.

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!

Tajine z kurczaka z figami
Pyszny pomysł na filety z piersi kurczaka – pożywne danie obiadowe wzbogacone o słodki smak fig, migdałów i rodzynek.