Pieczony kurczak chermoula z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Świeży kurczak to baza do wielu posiłków. Przygotujmy go w pachnącej marynacie z dodatkiem marchewek, ziemniaków i selera.

Czas przygotowania
170 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ TARKĘ
do zestu lub zwykłą tarkę o drobnych oczkach kawałek folii spożywczej naczynie żaroodporne mały wyparzony słoik (ok. 250 ML) 3: wykałaczki Rozgrzej piekarnik do: 180°C (góra i dół) Przygotowanie Posiekany pęczek pietruszki i kolendry ucieramy w moździerzu.
DO ZIÓŁ DODAJEMY
posiekane ząbki czosnku, kminek, kurkumę, słodką paprykę, pieprzu cayenne, zest i sok z cytryny.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE UCIERAMY,
dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i dalej ucieramy. PRZYPRAWIAMY MIELONYM PIEPRZEM: i solą. CAŁOŚĆ PONOWNIE: mieszamy. KURCZAKA MYJEMY I: osuszamy.
ODCINAMY SKRZYDEŁKA.
NIEWIELKĄ ILOŚĆ MARYNATY
wlewamy na dno miski, do miski wkładamy kurczaka i polewamy go marynatą (niewielką ilość marynaty umieszczamy również w środku kurczaka). KURCZAKA DOKŁADNIE NACIERAMY: marynatą.
MISKĘ Z ZAMARYNOWANYM
kurczakiem owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej marynować kurczaka 24 godziny).
MARCHEWKI KROIMY POD
skosem na większe kawałki, nieobrane ziemniaki kroimy w ćwiartki lub ósemki, obrany seler w trójkąty, a czosnek w talarki.
CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO
naczynia żaroodpornego.
DO WARZYW DODAJEMY
otartą skórkę z cytryny, całość polewamy sokiem z cytryny.
NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANE
igły rozmarynu oraz kilka posiekanych gałązek tymianku.
WARZYWA DOPRAWIAMY OSTRĄ
lub słodką papryką, mielonym pieprzem, solą, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek.
CAŁOŚĆ MIESZAMY, TAK
aby wszystkie warzywa były obtoczone w oliwie i przyprawach.
PIWO PRZELEWAMY DO
garnka, podgrzewamy.
NA ŚRODKU NACZYNIA
żaroodpornego z warzywami robimy miejsce, w którym ustawiamy słoik.
DO SŁOIKA NALEWAMY
gorące piwo.
ZAMARYNOWANEGO KURCZAKA SPINAMY
wykałaczkami tak, żeby kurczak nie stracił kształtu.
KURCZAKA NADZIEWAMY NA
słoik z gorącym piwem.
TAK PRZYGOTOWANEGO KURCZAKA
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra-dół) na najniższą kratkę i pieczemy 40-45 minut.
PODCZAS PIECZENIA KURCZAKA
smarujemy co jakiś czas marynatą (która pozostała w misce po marynowaniu kurczaka).
JAK PODAWAĆ Z
upieczonego kurczaka wyciągamy wykałaczki.
NA TALERZU UKŁADAMY
upieczone warzywa.
KURCZAKA ZDEJMUJEMY ZE
słoika i układamy na warzywach.
KURCZAKA POLEWAMY SOSEM
z naczynia żaroodpornego, dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4701,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1175,3 kcal
Tłuszcz
78,8 g
Węglowodany
43,0 g
Błonnik
69,5 g
Białko
69,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka cała wspaniała
Pyszna różnorodność smaków do przygotowania w parę chwil: szpinak, kozi ser i schab ułożone na pysznej chrupiącej bułce.

Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Zupa z kalarepy (oberiba) i proziaki
Odkrywaj regionalne, sezonowe smaki dzięki przepisowi Kingi na oberibę – śląską zupę z kalarepy! W połączeniu z pysznymi i prostymi chlebkami na sodzie smakuje doskonale!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!

Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
Czekoladowy biszkopt i mus z owoców to połączenie, dla którego warto przygotować tort z przepisu Pawła! Tak udekorowane dzieło ozdobi każdy stół, bez względu na okazję.

Truskawkowo-malinowe tiramisu
Pyszny deser na co dzień i od święta - tirmisu w wersji truskawkowo-malinowej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Jagodzianki
Domowe jagodzianki to jest to! Wypróbuj przepis Pawła i zasmakuj w jagodowych bułeczkach!

Wigilijne pierogi
Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!