Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny pomysł na rodzinny obiad? Soczyste udka kurczaka wzbogacone smakiem świeżej mięty, podane z ryżem i warzywami.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PIEKARNIK ROZGRZEJ
do temperatury 160°C z termoobiegiem (temperatura piekarnika 180°C).
PRZYGOTOWANIE UDKA KURCZAKA
opłukujemy zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy kość i przecinamy w stawie na pół.
CZĘŚCI KURCZAKA Z
obu stron doprawiamy solą i pieprzem.
NIEOBRANY ZĄBEK CZOSNKU
przecinamy na pół, blachę do pieczenia skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i nacieramy rozciętym czosnkiem.
NATKĘ PIETRUSZKI I
miętę myjemy, osuszamy, obrywamy, listki odkładamy na bok.
ŁODYGI I CZOSNEK
rozkładamy na blasze do pieczenia, udka kurczaka układamy na nich skórą do dołu i pieczemy przez 30 minut w nagrzanym piekarniku.
BULION ZAGOTOWUJEMY, WRZUCAMY
do niego ryż i gotujemy do miękkości.
UGOTOWANY RYŻ
odcedzamy.
STRĄKI PAPRYKI OBIERAMY,
kroimy na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę.
PAPRYCZKĘ CHILI PRZECINAMY
na pół, usuwamy pestki i jak najdrobniej siekamy.
OGÓRKA MYJEMY, CIENKO
obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestki (najlepiej łyżką) i kroimy w małą kostkę.
RYŻ MIESZAMY Z
papryką, chili, ogórkiem, sokiem z limonki, syropem klonowym i 6 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
DODAJEMY GRUBO POSIEKANĄ
pietruszkę i miętę.
PO 30 MINUTACH
udka kurczaka obracamy (skórą do góry), zwiększamy temperaturę pieczenia do 180°C z termoobiegiem (temperatura piekarnika 200°C).
UDKA KURCZAKA SMARUJEMY
pozostałym tłuszczem z pieczenia i pieczemy w piekarniku przez następne 20 minut.
KURCZAKA WYJMUJEMY, WŁĄCZAMY
funkcję grilla i zwiększamy opiekanie górne, udka kurczaka grillujemy przez 4-5 minut na złoty kolor, aż będzie chrupiący.
PODAJEMY Z PRZYGOTOWANYM
ryżem.
WSKAZÓWKA NALEŻY ZACHOWAĆ
ostrożność przy krojeniu papryczek chili.
NAJLEPIEJ UŻYWAĆ JEDNORAZOWYCH
rękawiczek lub zawsze po pokrojeniu umyć ręce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6143,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
768 kcal
Tłuszcz
34,9 g
Węglowodany
27,6 g
Błonnik
1,5 g
Białko
47,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Life changing bread
Jaki jest chleb zmieniający życie? Przede wszystkim pyszny! Poza tym nie zawiera mąki ani drożdży, za to jest pełen ziaren i migdałów. Przekonaj się, jaki jest dobry!

Faworki z karpia
Ryba nie jest nudna! Wystarczy sięgnąć po ciekawy i sprawdzony przepis na intrygujące faworki rybne.

Bożonarodzeniowa babka piernikowa
Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.

Kurczak w curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.

Ciasteczka brownie – wegańskie!
Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Risotto z szynką i grzybami
Risotto to prawdziwy przysmak! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i zaproś włoski smak do swojej kuchni!

Domowy pasztet wołowy
Domowy pasztet wołowy to niezwykle aromatyczne, wykwintne danie, które potrafi zachwycić swoim złożonym smakiem. Jego przygotowanie może być nieco bardziej wymagające niż wersji wieprzowej, ale efekt z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek. Oto przepis na wyjątkowy pasztet wołowy, który sprawdzi się na co dzień, jak i od święta!

Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
Wyborny śmietanowy deser – idealny na przyjęcie gości. Podany ze słodkimi morelami kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem!