Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze • przepis • składniki • przygotowanie
Pikantne mięso z dodatkiem sosu z awokado i pachnącymi kolendrą warzywami. Danie w meksykańskim stylu na Twoim talerzu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ
naczynie żaroodporne blachę i papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180-190°C (termoobieg) Przygotowanie Na desce rozsypujemy 1 łyżeczkę ostrej i 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, niewielką ilość mielonego białego pieprzu i sól.
MIESZAMY PRZYPRAWY.
POLĘDWICZKI MYJEMY I
osuszamy, obtaczamy dokładnie w przyprawach.
ODSTAWIAMY NA 30
minut w temperaturze pokojowej.
SMAŻYMY Z OBU
stron na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
2 CUKINIE KROIMY
na pół w poprzek, następnie na ćwiartki wzdłuż (wcześniej wycinamy gniazda nasienne).
BAKŁAŻAN KROIMY NA
mniejsze części, na ćwiartki wzdłuż, następnie na dość grube kawałki.
WARZYWA PRZEKŁADAMY NA
blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z 5 rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i niewielką ilością oliwy chipotle oraz 1/2 limonki pokrojonej na cząstki, kilkoma gałązkami kolendry i niewielką ilością oliwy z oliwek. MIESZAMY.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 180-190°C na mniej więcej 10-15 minut.
USMAŻONE POLĘDWICZKI PRZEKŁADAMY
do naczynia żaroodpornego, skrapiamy je oliwą chipotle, posypujemy kilkoma gałązkami kolendry.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 180-190°C na nie więcej niż 5 minut.
PO 4-5 MINUTACH
wyciągamy polędwiczki z piekarnika. ODSTAWIAMY NA: chwilę.
PRZED PODANIEM WKŁADAMY
ponownie do piekarnika nastawionego na 180-190°C na 1-2 minuty.
WARZYWA WYCIĄGAMY Z
piekarnika, wyjmujemy kawałki limonek, warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, posypujemy pozostałą ilością posiekanej kolendry, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
CAŁOŚĆ SKRAPIAMY NIEWIELKĄ
ilością soku z limonki. MIESZAMY.
GUACAMOLE Z AWOKADO
hass wyjmujemy pestki, nacinamy miąższ nożem, łyżką wydrążamy awokado i wkładamy miąższ do miski.
AWOKADO UCIERAMY ZA
pomocą widelca.
OSTATNI ZĄBEK CZOSNKU
i pół papryczki jalapeno siekamy, dodajemy do awokado wraz z sokiem z 1 limonki.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
DODAJEMY 2-3 ŁYŻKI
oliwy z oliwek, sól i mielony biały pieprz.
Z POMIDORA WYKRAWAMY
szypułkę, kroimy go na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne.
SAM MIĄŻSZ RAZEM
ze skórką kroimy w kosteczkę, dodajemy do awokado razem z garścią drobno posiekanej kolendry (kilka listków pozostawiamy do dekoracji), całość mieszamy.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy guacamole, obok guacamole wykładamy warzywa.
POLĘDWICZKI KROIMY NA
mniejsze części, układamy na talerzu. DEKORUJEMY LISTKAMI: kolendry. DANIE SKRAPIAMY OLIWĄ: z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2404,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
601,2 kcal
Tłuszcz
29,8 g
Węglowodany
29,5 g
Błonnik
59 g
Białko
59 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Salsa pomidorowa
Aromatyczny sos z pomidorów, cebuli i przypraw. Doskonale komponuje się z mięsem i chrupiącym świeżym pieczywem.

Kurczak po meksykańsku
Kiedy chrupiącą tortillą nabierzesz trochę tej potrawy, Twoje kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie.

Tostadas z wołowiną
Już czeka na Was prosty, a przede wszystkim smaczny – przepis Kingi na tostadas z wołowiną! Wyśmienita tortilla połączona ze złocistą wołowiną z dodatkiem pysznych warzyw, oliwek, awokado i sera cheddar. Nie zwlekajcie! Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
Świetna grillowa alternatywa nie tylko dla wegetarian – kompozycja aromatycznych warzyw, ziół i słodkiego smaku moreli.

Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.

Chowder z łososiem
Wyjątkowa zupa rybna inspirowana kuchnią amerykańską, czyli chowder. Dzięki dodatkowi wędzonej papryki nabiera wyrazistości, a zabielenie mlekiem, choć niezwykłe, naprawdę dodaje smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.

Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
Aromat drożdżowego ciasta i smak makowego nadzienia to słodka zapowiedź Świąt! Upiecz gwiazdę według przepisu Pawła, by poczuć je w swojej kuchni!

Włoski deser „Fragola”
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!