Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Kiedy znudzą Ci się schabowe, przygotuj potrawę, którą na południu Europy nazywają picatta. Jej smak mile Cię zaskoczy.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TARKĘ PRZYGOTUJ
wcześniej Ziemniaki obierz, umyj pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.
ODCEDŹ, ODSTAW DO
wystudzenia.
PURÉE ROZGRZEWAMY OLIWĘ
na patelni i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę – smażymy ok. 2 MINUT.
DODAJEMY CUKINIĘ POKROJONĄ
w talarki o grubości ok.
2 CM I
smażymy ok. 10 MINUT, DODAJEMY: drobno posiekany czosnek. CAŁOŚĆ CHWILĘ: smażymy.
PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I
dusimy przez 10 minut (jeśli cukinie nadal będą puszczać wodę czas duszenia wydłużamy nawet do 30 minut), co chwilę mieszając. CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY: solą.
JEŚLI NA PATELNI
pojawi się zbyt dużo wody, zdejmujemy pokrywkę.
DODAJEMY UGOTOWANE ZIEMNIAKI,
chwilę mieszamy, a następnie miksujemy.
DODAJEMY 4 ŁYŻKI
śmietany, gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji purée.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i gałką muszkatołową.
SOS W RONDELKU
rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę; kiedy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY MNIEJ
więcej 2-3 minuty.
NASTĘPNIE WLEWAMY WINO,
czekamy, aż częściowo odparuje, dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy na małym ogniu ok. 10 MINUT, DOPRAWIAMY: solą, pieprzem i cukrem.
NA KONIEC DODAJEMY
pokrojone w talarki oliwki, w dalszym ciągu gotujemy wszystkie składniki przez 5 minut.
PANIERKA DO MISKI
dodajemy jajka, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy, dodajemy starty na tarce ser grana padano.
DO DRUGIEGO NACZYNIA
wrzucamy mąkę.
UMYTE, OSUSZONE I
oczyszczone z błonek plastry schabu doprawiamy z dwóch stron pieprzem i solą.
NASTĘPNIE SCHAB OBTACZAMY
w mące i serowej panierce. SMAŻYMY Z KAŻDEJ: strony ok.
2-3 MINUT NA
średnim ogniu.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy purée i sos pomidorowo-oliwkowy, następnie nakładamy wysmażone plastry schabu.
DEKORUJEMY NATKĄ
pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3780,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
945,0 kcal
Tłuszcz
54,7 g
Węglowodany
49,0 g
Błonnik
61,2 g
Białko
61,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka owsiane z mango
Spróbuj owsianych ciasteczek z mąką żytnią, migdałami i słodkim mango!

Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami
Klasyczne makaronowe wstążki z oryginalnym warzywnym sosem. Goździki dodają tej potrawie niepowtarzalnego smaku.

Kanapka z suszonymi owocami
Pomysł na oryginalne śniadanie? Chrupiące świeże bułeczki z delikatnym kremowym twarożkiem, miodem i suszonymi owocami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mrożona herbata z melonem i miętą
Jaka jest letnia wersja herbaty? Z dużą ilością kostek lodu, świeżą mięta i kulkami melona!

Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
Jeśli szukasz pomysłu na nietypową i smaczną pizzę, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!

Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
Jaką rybę przyrządzić na obiad? Doradę! Z sosem pomidorowym i słodkim grillowanym ananasem jest przepyszna.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gorąca korzenna czekolada
Coś na słodką rozgrzewkę, czyli gorąca czekolada pachnąca cynamonem i goździkami, udekorowana bitą śmietaną.

Zupa nic z kluskami leniwymi
Smak dzieciństwa, a może całkiem nowe odkrycie? Zupa nic z kluskami leniwymi to prawdziwy polski klasyk! Koniecznie spróbuj wersji Karola z serowymi kluskami i konfiturą wiśniową!

Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!