Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis Kingi na nietypową wersję frittaty! Makaron, różne rodzaje serów i salami — to wszystko łączy się w smakowitą zapiekankę, której musisz spróbować.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY SALAMI I GOTUJEMY MAKARON
Na żeliwną patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojone w paseczki salami. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron tak, aby był al dente.
ŁĄCZYMY JAJKA Z SERAMI I MAKARONEM
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy mleko, sól i pieprz – całość mieszamy. Następnie dodajemy podsmażone salami, połowę porcji parmezanu, startą mozzarellę, ser provolone oraz ugotowany i odcedzony makaron. Całość dobrze mieszamy.
ZAPIEKAMY MASĘ JAJECZNĄ
Na żeliwną patelnię lub do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wlewamy masę jajeczną i posypujemy ją pozostałym parmezanem. Pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut, aż powierzchnia się zarumieni, a ser zacznie bulgotać. Po tym czasie frittatę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia na 10 minut.
WYKŁADAMY FRITTATĘ NA TALERZ
Przesuwamy nożem wokół krawędzi patelni lub naczynia żaroodpornego, aby odkleić frittatę od brzegów. Następnie patelnię lub naczynie przykrywamy talerzem i odwracamy energicznym ruchem tak, aby frittata znalazła się na talerzu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2641,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
440,2 kcal
Tłuszcz
23,5 g
Węglowodany
33,5 g
Błonnik
23,1 g
Białko
23,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka waldorf
Ta klasyczna sałatka doskonale sprawdzi się na wielu mniej lub bardziej formalnych spotkaniach. Zobacz, jaka jest prosta!

Nadziewane daktyle w czekoladzie
W pełni naturalna, słodka i wegańska przekąska. Idealnie sprawdzi się podczas pikniku lub na imprezie.

Pizza bez drożdży
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
Szparagi, jajka i kozi ser – to połączenie tworzy oryginalną i smakowitą sałatkę, której musisz spróbować! Przekonaj się jakie to pyszne!

Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
Słodki przysmak, który ma moc przywoływania wspomnień z dzieciństwa – lodowa kanapka! W wersji przygotowanej przez Pawła dodatkowo nadziana i udekorowana pysznymi dodatkami.

Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to zdrowa i sycąca przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i eleganckim przyjęciu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kremowa owsianka z musem gruszkowym
Pachnące cynamonem i kardamonem, pyszne śniadanie na słodko. Gorąca owsianka, dzięki dodatkowi gruszek duszonych w syropie klonowym i przyprawach, będzie naprawdę wyśmienitym daniem.

Trufelki migdałowe
Eleganckie trufle z czekoladą, likierem i kakao sprawdzą się na przyjęciach, ale też jako prezent dla bliskich.

Kanapka drwala
Szukasz kanapki na większy głód? Mamy dla Ciebie idealny przepis! Kanapka drwala to bogactwo różnorodnych dodatków połączonych z wyjątkowym sosem, który podkreśla smak całości.