Orkiszowy krupnik z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Szybki i prosty krupnik na bazie kaszy orkiszowej zaspokoi Twój apetyt na miseczkę czegoś domowego i sycącego. W wersji z delikatnym mięsem z piersi kurczaka smakuje wyjątkowo dobrze!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY POR
Białą część pora kroimy w plasterki i przesmażamy w garnku na rozgrzanym maśle. Doprawiamy pieprzem, mieszamy. Gdy się zeszkli, zalewamy wodą.
GOTUJEMY KURCZAKA
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka. Zagotowujemy i zdejmujemy szumy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu.
DODAJEMY ZIEMNIAKI I MARCHEWKĘ
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 minut.
DODAJEMY KASZĘ I GOTUJEMY KRUPNIK
Dodajemy kaszę orkiszową i gotujemy krupnik, co chwilę mieszając, aż ziemniaki zmiękną, a kasza napęcznieje. Jeśli krupnik okaże się zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody, mieszamy i zagotowujemy – aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
PODAJEMY KRUPNIK
Krupnik przelewamy do miseczek. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1285,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
160,7 kcal
Tłuszcz
2 g
Węglowodany
19,6 g
Błonnik
9,2 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Najlepsza babka majonezowa
Przygotuj sobie pyszną babkę majonezową! Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to naprawdę szybko. Wypróbuj przepis i ciesz się babką przepełnioną waniliowym aromatem.

Tarta flambee
Przygotuj błyskawiczną tartę na cienkim spodzie z mnóstwem dodatków!

Minitorciki z herbatników
Kruche maślane herbatniki przekładane wykwintnym kremem czekoladowym z dodatkiem Twojego ulubionego, bezalkoholowego likieru. To szybkie w przygotowaniu i proste w wykonaniu ciasta, które zachwycą swoją formą i smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Brzoskwinie grillowane w miodowym masełku
Słodkie brzoskwinie wysmarowane aromatyczną mieszanką goździków oraz miodu to zaskakująca przekąska prosto z grilla.

Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!

Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
Delikatny indyk i słodko-ostry chutney z mango to danie, w którym można się zakochać! Lekkie, sycące, wyraziste, pyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tornado dog
Nowy pomysł na przygotowanie hot dogów, w których parówka jest wypełniona serem i owinięta boczkiem, a dodatek prażonej cebulki i ogórków konserwowych nadaje im amerykański charakter. Sprawdź, jak smakują!

Babka z herbatą matcha
Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!

Corn dog
Street food w domowym wydaniu? Tylko z przepisem Karola! Corn dog to pyszny i oryginalny pomysł na parówkę w cieście naleśnikowym – przygotuj i częstuj przyjaciół!