Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili • przepis • składniki • przygotowanie
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE RYŻU
Ryż dokładnie płuczemy – najlepiej do momentu, aż woda będzie prawie przezroczysta. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, w niegazowanej wodzie mineralnej.
PRZYGOTOWANIE WYPEŁNIENIA
Tuńczyka odsączamy z zalewy i mieszamy go z majonezem i sosem sriracha. Dodajemy bardzo drobno pokrojony ogórek i ponownie mieszamy.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Chili bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki poza czosnkiem umieszczamy w małym rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu sosu zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos studzimy i przechowujemy w lodówce.
FORMUJEMY ONIGIRI
Onigiri formujemy ręcznie w folii spożywczej, nadając im kształt kulki lub trójkąta. Na kawałek folii wykładamy ryż, następnie łyżeczkę pasty z tuńczyka i wszystko przykrywamy ryżem. Zawijamy folię, formując kulkę lub trójkąt. Po uformowaniu onigiri wyjmujemy z folii, kładziemy na pasek nori o szerokości ok. 3 cm i mocno je dociskamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2609,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
434,9 kcal
Tłuszcz
4,8 g
Węglowodany
75,4 g
Błonnik
21,3 g
Białko
21,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Orientalne kotleciki z quinoa
Lubisz wyraziste smaki? Spróbuj kotlecików z quinoa, tahini i marchewką z dodatkiem ziołowego skyru!

Sushi w miseczkach
Wyjątkowe danie wykorzystujące równie wyjątkowy czarny ryż, czyli sushi w miseczkach! Sprawdź, jak wspaniale smakuje, i zaskocz bliskich nową potrawą w japońskim stylu.

Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
Wykorzystaj kaszę bulgur i najlepsze mięso wołowe, by przygotować pożywną orientalną sałatkę według przepisu Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Miodownik z kremem z kaszy manny
Paweł Małecki zdradza swój przepis na doskonały miodownik! Z karmelizowanymi orzechami i kremem z kaszy manny.

Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
Tort pełen aromatu kwiatów? Tak! Wykorzystaj syrop z czarnego bzu, żeby stworzyć wyjątkowy deser.

Faszerowana ryba w galarecie
Ryba w galarecie co roku gości na Twoim świątecznym stole? Wypróbuj przepis Karola i podaj ją w nowej odsłonie – z rodzynkami, marchewką i pietruszką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto cynamonowe z gruszkami
Prosty sposób na oryginalny wypiek! Soczyste gruszki ukryte w aromatycznym, cynamonowym cieście zaskakują smakiem.

Szarlotka z winogronem
Klasyczny wypiek z kruchego ciasta i jabłek wzbogacony dodatkiem winogron. Taką smaczną szarlotkę może przygotować każdy!

Sałatka z batatem
Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!