Mazurek królewski • przepis • składniki • przygotowanie
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA
Jajka gotujemy na twardo. Ostygnięte obieramy. Żółtka oddzielamy od białek.
UCIERAMY MASŁO Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Masło z cukrem pudrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy starte żółtka, odrobinę skórki z cytryny, kilka kropli aromatu waniliowego, szczyptę soli oraz zmielone orzechy i migdały. Mieszamy. Dodajemy mąkę, ponownie łączymy składniki. Wyjmujemy ciasto na blat lub stolnicę.
ZAGNIATAMY CIASTO
Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy ponownie do miski i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę.
UKŁADAMY CIASTO NA BLASZCE
Z przygotowanej ilości uzyskamy dwie blaszki kruchego ciasta. Połowę porcji możemy zamrozić i wykorzystać innym razem. 2/3 pozostałego ciasta rozwałkowujemy na grubość palca. Układamy na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Z 1/3 porcji robimy wałeczki o grubości ołówka. Układamy je na cieście wzdłuż krawędzi formy, a następnie robimy ozdoby. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy do zarumienienia przez około 25-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ Z CZEKOLADY
W niewielkim garnku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy.
DEKORUJEMY
Na wystudzone ciasto równomiernie wylewamy ciepłą polewę czekoladową. Dekorujemy mieszanką orzechów oraz suszonymi owocami. Odstawiamy ciasto do momentu zestalenia polewy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9152 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
457,6 kcal
Tłuszcz
31,8 g
Węglowodany
35,8 g
Błonnik
8,6 g
Białko
8,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaszubski miodowy kuch
Kuchnia regionalna kryje w sobie wiele dobrych smaków. Kaszubski miodowy kuch to jeden z nich! Jeśli spróbujesz raz, będziesz wracać wielokrotnie. Przekonaj się!

Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.

Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami
Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem
Nie ma to jak bułeczki śniadaniowe, które przygotujemy samodzielnie! Fantastycznie puszyste muffinki śniadaniowe z twarożkiem to propozycja, którą zapamiętasz na długo!

Wieniec z Frankfurtu
Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!

Karp winiarza i francuska zapiekanka
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.

Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
Co robią Kinga i Karol na grillu? Brownie z powidłami, boczek i chrupiące chlebki naan – zobacz, że na grillu przygotować można wszystko!