Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO KRUCHE MASŁO
pokrojone w kostkę łączymy w misce z posostałymi składnikami ciasta.
CAŁOŚĆ KRÓTKO ZAGNIATAMY
dłonią lub za pomocą noża (długo wyrabiane ciasto będzie twarde po upieczeniu).
ZAWIJAMY CIASTO W
folię i chłodzimy w lodówce około godzinę.
ROZWAŁKOWUJEMY NA GRUBOŚĆ
5 mm, wykładamy na wysmarowaną masłem oraz oprószoną mąką blaszkę (rozmiar 34x24 cm).
NAKŁUWAMY CIASTO WIDELCEM
i pieczemy 12-14 minut w 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu).
UPIECZONE CIASTO POWINNO
mieć jasny kolor (blady).
MASA MAKOWA WODĘ
z mlekiem zagotowujemy.
DODAJEMY MAK, MIESZAMY
i studzimy.
WYLEWAMY MAK NA
sito i odstawiamy do całkowitego odcedzenia.
SUSZONE OWOCE SPARZAMY
wrzątkiem.
ŻÓŁTKA Z JAJKIEM
ubijamy na puszystą pianę.
MIÓD, ŻURAWINĘ (LUB
rodzynki), posiekane migdały i mak łączymy w naczyniu.
DODAJEMY PIANĘ Z
jajek.
WYKŁADAMY MASĘ NA
ciasto.
PIANA Z BIAŁEK
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier.
DODAJEMY BUDYŃ, DOKŁADNIE
mieszamy.
WYKŁADAMY PIANĘ NA
masę makową.
MAŚLANA KRUSZONKA MASŁO
ugniatamy z cukrem i żółtkiem.
STOPNIOWO DODAJEMY MĄKĘ
i zagniatamy do uzyskania kruszonki.
KRUSZONKĘ MIESZAMY Z
posiekanymi migdałami i posypujemy nią pianę z białek.
CIASTO PIECZEMY 40-45
minut w temp.
180°C (TERMOOBIEG) LUB
190-200°C (bez termoobiegu). STUDZIMY.:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8943 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
298,1 kcal
Tłuszcz
16,5 g
Węglowodany
32,1 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa dyniowa z imbirem
Nic bardziej nie rozgrzewa niż dynia, a imbir jest znany na całym świecie ze swoich właściwości leczniczych. Połącz te składniki i przygotuj pyszną zupę.

Omlet sernikowy z airfryera
Delikatny omlet sernikowy z dodatkiem serka wiejskiego i budyniu waniliowego przygotowany w airfryerze to świetny pomysł na sycący posiłek. Skuś się na to śniadanie na słodko bez dodatku cukru!

Pani Walewska na puszystym cieście
Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.

Tort piernikowo-kajmakowy
Na wyjątkową świąteczną okazję proponujemy przepis Pawła Małeckiego na tort piernikowo-kajmakowy z karmelową polewą!

Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne mięso kurczaka z chrupiącą skórką, przyrządzone w towarzystwie jabłek i przypraw.

Ciasto herbaciane
Pulchny biszkopt przełożony musem na bazie śmietany, czekolady i naparu z herbaty. Jego oryginalny smak urzeka każdego!

Jadalne doniczki z czekolady
Ładne kwiatki! A do tego w pełni jadalne i gwarantujące efekt zaskoczenia! Koniecznie przygotuj te wyjątkowe doniczki skrywające w swym wnętrzu ciasteczka i delikatny wiśniowy mus.