Kotleciki z makaronem z cukinii i sałatką • przepis • składniki • przygotowanie
Koniec z nudnymi kotletami z piersi kurczaka. Ta propozycja podbije serce dużych i małych gości. Przygotuj te aromatyczne kotleciki i podaj je z dodatkiem warzywnego makaronu i lekkiej sałatki!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO NA KOTLECIKI
Mięso z kurczaka kroimy na skos na mniejsze kawałki. Układamy na desce wyłożonej folią spożywczą i przykrywamy drugim kawałkiem folii. Delikatnie rozbijamy przy pomocy tłuczka do mięsa.
PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
Do miski wsypujemy płatki owsiane, pokruszone w rękach płatki kukurydziane, curry i drobno posiekaną natkę pietruszki.
PRZYGOTOWUJEMY JAJKA I MĄKĘ
Do miski wbijamy dwa jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę pszenną.
PANIERUJEMY KOTLECIKI
Kawałki mięsa obtaczamy kolejno w mące, jajku, a następnie w panierce z płatków.
KROIMY WARZYWA NA MAKARON
Końcówki cukinii odcinamy. Przekrawamy warzywo wzdłuż na pół i za pomocą obieraczki kroimy w cienkie paski. Tak samo postępujemy z marchewką.
SMAŻYMY WARZYWNY MAKARON
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Dodajemy pokrojony na małe kawałeczki czosnek i marchewkę. Smażymy z dodatkiem 2 łyżek wody oraz szczyptą soli i pieprzu przez ok. 3 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
W misce łączymy rukolę, sok z limonki, oliwę, sól, pieprz i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość mieszamy.
SMAŻYMY KOTLECIKI
Kotleciki smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju ok. 3-5 minut z każdej strony.
PODAJEMY KOTLECIKI
Na talerzach układamy warzywny makaron. Na makaron wykładamy po 1 kotleciku. Kotleciki i makaron podajemy z sałatką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2990,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
996,9 kcal
Tłuszcz
44,8 g
Węglowodany
82,1 g
Błonnik
7,2 g
Białko
44,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biszkopt z białek
Bielutki biszkopt dla tych, którzy lubią być bardziej fit, czyli biszkopt z białek! To świetny pomysł na bazę lżejszego tortu, który nadal będzie świetnie smakował.

Pulpety w sosie własnym
Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.

Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
Dobry pomysł na owoce morza? Wypróbuj propozycję Karola! Połączenie ich z ryżem do paelli, świeżą kolendrą, kiełbasą chorizo i limonką z pewnością przypadnie Ci do gustu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciastka pisanki
Domowe ciastka pisanki to idealne, chrupiące słodkości przełożone kremem czekoladowym. Przygotuj pyszne przekąski na Wielkanoc i udekoruj je z najmłodszymi członkami rodziny!

Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.

Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
Faszerowane roladki z bakłażana to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Aromatyczna orzechowa pasta sprawia, że bakłażan nabiera wyjątkowego smaku, który zachwyci wszystkich gości. Wypróbuj koniecznie!

Nadziewane daktyle z boczkiem
Słodki daktyl, słony boczek i chrupiący migdał. Unikalne połączenie, które tworzy przekąskę o niepowtarzalnym smaku.

Sałatka z kuskusem i warzywami
Szukasz orzeźwiającej sałatki, która będzie idealnym lunchem do pracy lub kolacją w ciepły wieczór? Oto ona! Przygotuj tę prostą sałatkę z perłowej kaszy kuskus i sprawdź, jak wspaniale smakuje.