Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado • przepis • składniki • przygotowanie
Strasznie prosty przepis na Halloween! Przygotuj kociołek czarownicy wypełniony pysznym brownie z dodatkiem dyni. Tym przepisem zaczarujesz wszystkich miłośników słodyczy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY DYNIĘ NA TARCE
Upieczoną dynię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
ROZPUSZCZAMY GORZKĄ CZEKOLADĘ
Do rondelka wlewamy olej i dodajemy połamaną gorzką czekoladę 74%. Mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści.
ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI
Do startej dyni dodajemy jajka i cukier, całość mieszamy. Mąkę łączymy z kakao, dodajemy sodę i mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i całość mieszamy. Dolewamy rozpuszczoną czekoladę, dodajemy przyprawę do piernika i wszystko dokładnie mieszamy.
PIECZEMY BROWNIE
Foremki smarujemy olejem i oprószamy kakao. Masę rozdzielamy do dwóch foremek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-22 minuty.
ROZPUSZCZAMY BIAŁĄ CZEKOLADĘ
Białą czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
PRZYGOTOWUJEMY ZIELONĄ POLEWĘ
Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę, obieramy ze skórki i wkładamy do rozdrabniacza. Dodajemy szpinak, rozpuszczoną czekoladę, syrop z agawy i sok ze świeżej pomarańczy. Miksujemy na gładką masę. Gotową polewę wykładamy na upieczone brownie i dekorujemy ozdobami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3322,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
276,9 kcal
Tłuszcz
19,1 g
Węglowodany
24,3 g
Błonnik
2,2 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wieprzowina z warzywami z woka
Inspirowany Azją pomysł na obiad, przygotowany z ryżu jaśminowego, kruchej wieprzowiny, warzyw oraz kiełków fasoli mung.

Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!

Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
Pyszny pomysł na lekkie, bezmięsne danie. Krokiety z ryżu podane na sałacie to świetny wybór na każdą porę dnia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Empanadas z mielonym mięsem
Wypróbujcie przepis na popularne w Ameryce Południowej pierożki empanadas. Wyrazisty, ostry smak farszu z mielonego mięsa, warzyw i przypraw w połączeniu z wyśmienitym guacamole zachwyci każdego. Do dzieła!

Wegański makaron udon z tofu i warzywami
Sekretem makaronu w stylu azjatyckim jest sos. Jak go zrobić, by był jak najbliższy klasyce? Sprawdź przepis na wegański udon z tofu w panierce – to prosty w przygotowaniu makaron, który zaskoczy Cię złożonym i głębokim smakiem.

Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem
Razowe pieczywo, mus z awokado i nieodłączny element idealnego śniadania: jajko, tym razem w koszulce! Oto pożywne tosty na dobry początek dnia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
Przygotuj najsłynniejsze francuskie naleśniki z pomarańczami. Są słodkie, aromatyczne i orzeźwiające – wyśmienite!

Karp pieczony w cebuli
Szukasz przepisu, który przekona Cię do smaku karpia? Karol Okrasa przychodzi z podpowiedzią! Sprawdź, jak smakuje karp pieczony pod pierzynką z cebuli, i zaproś go w tym roku na wigilijny stół!

Świąteczny keks
Czy na świątecznym stole może zabraknąć tak pysznego ciasta? Myślimy, że nie! Sprawdź przepis Kingi na tradycyjny keks i ciesz się pełnią znakomitych aromatów suszonych moreli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczy!