Karmelizowane jabłka z dodatkami • przepis • składniki • przygotowanie
Błyskawiczne śniadanie na słodko, a może pyszny jesienny deser? Decyzja należy do Ciebie! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła na karmelizowane jabłka z dodatkami.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KARMEL
Na rozgrzaną patelnię wlewamy wodę i dodajemy miód. Składniki mieszamy, aż miód się rozpuści, i doprowadzamy do wrzenia.
KARMELIZUJEMY JABŁKA
Jabłka dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość grube plastry. Następnie przekładamy je do gotującego się karmelu. Mieszamy, aby jabłka pokryły się karmelem.
ŁĄCZYMY JABŁKA Z DODATKAMI
Kiedy jabłka zaczną mięknąć, dodajemy na patelnię płatki owsiane i owoce żurawiny. Całość oprószamy cynamonem i dokładnie mieszamy. Następnie patelnię zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę, aby płatki owsiane delikatnie napęczniały.
PODAJEMY JABŁKA
Gotowe jabłka przekładamy na głębokie talerze, ozdabiamy skyrem i listkiem mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
593,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
296,8 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
71,8 g
Błonnik
5,1 g
Białko
1,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem borówkowy z karmelem
Karmel i borówki? Świetne połączenie, które sprawdzi się, gdy mamy apetyt na unikalny deser. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda!

Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.

Pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów, znane także pod nazwą pesto rosso, to młodszy kuzyn klasycznego alla Genovese o równie pysznym i wyjątkowym smaku. Słone pomidory w połączeniu z delikatnymi migdałami, oliwą z oliwek, odrobiną czosnku i intensywnym parmezanem tworzą połączenie, które zdobyło serca miłośników kuchni z całego świata. Jak zrobić dobre pesto rosso? Zrób je razem z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem z brązowych pieczarek z gremolatą
Aromatyczny krem z brązowych pieczarek i borowików, czyli kwintesencja jesieni w misce, która dzięki dodatkowi gremolaty nie traci na świeżości. Przygotuj to danie i sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe połączenie smaków.

Sernikowe monoporcje z żelką mango
Sernikowe monoporcje z żelką mango, chrupiącymi ciasteczkami migdałowymi i świeżymi malinami. To idealny pomysł na wiosenny deser, który świetnie sprawdzi się np. na wielkanocnym stole.

Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
Połącz makaron z tradycyjnymi dodatkami we włoskim stylu i w kilka chwil przygotuj sycącą potrawę. Doskonały smak gwarantowany!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Naleśniki na śniadanie? Spróbuj ich w nowej formie – pieczonej! Zachwycą Cię puszystością i delikatnością!

Karp duszony w kiszonej kapuście
Soczyste płaty ryby połączone z aromatyczną kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami. Doskonały polski smak!

Domowe lody szparagowe
Lubisz lody o niespotykanych smakach? Spróbuj szparagowych! Ich aksamitna, kremowa konsystencja i śmietankowy smak z wykwintną szparagową nutą sprawią, że zachwycą Cię delikatnością i oryginalnością.