Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj wyjątkowego połączenia kiszonej kapusty z pigwą i wędzonym łososiem, z nutą cynamonu!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KARMELIZUJEMY PIGWĘ
Cebulę obieramy i siekamy. Pigwę dokładnie wycieramy, a następnie obieramy. Owoce kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Podsmażamy z cebulą na gorącym maśle do zeszklenia. Posypujemy 25 g cukru i lekko karmelizujemy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Wędzonego łososia podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez ok. 8 minut. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Kapustę doprawiamy do smaku i podajemy z wędzonym łososiem i kleksem śmietany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1084,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
271,2 kcal
Tłuszcz
13 g
Węglowodany
34,9 g
Błonnik
9,1 g
Białko
9,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wege placki z tartych warzyw
Pyszna alternatywa dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych, czyli placki z tartej marchewki i cukinii. To naprawdę prosty w przygotowaniu, szybki obiad.

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.

Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.

Makaron z pieczarkami pieczonymi
Do dobrego makaronu możesz dodać w zasadzie wszystko. Spróbuj aromatycznego połączenia pieczonych grzybów, bazylii i parmezanu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z dyni i jabłek
Przygotuj zupę z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i jabłek w towarzystwie orientalnych przypraw!

Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
Słodki przysmak, który ma moc przywoływania wspomnień z dzieciństwa – lodowa kanapka! W wersji przygotowanej przez Pawła dodatkowo nadziana i udekorowana pysznymi dodatkami.

Krem z młodej kapusty z jajkiem i boczkiem
Młoda kapusta, czyli jedna z królowych wiosny i gwiazda tego przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj ten pyszny krem, który podasz z jajkiem i smażonym boczkiem.