Kanapki z hummusem • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na posiłek, te kanapki z hummusem z buraka i świeżymi warzywami z pewnością skradną Twoje serce! Intensywnie różowy hummus nie tylko pięknie wygląda, ale także zaskakuje delikatnym, lekko słodkawym smakiem buraka. To prosta, a zarazem efektowna propozycja na śniadanie lub przekąskę — koniecznie wypróbuj ten przepis!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ODSĄCZAMY CIECIERZYCĘ
Otwieramy puszkę i odcedzamy ciecierzycę, a potem przekładamy ją do kielicha blendera.
DODAJEMY BURAKI
Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do ciecierzycy.
DODAJEMY NASTĘPNE SKŁADNIKI
Do kielicha dodajemy obrany czosnek, oliwę z oliwek, pastę tahini, kumin, sól oraz pieprz. Wszystko blendujemy na gładką masę.
DODAJEMY SOK Z CYTRYNY
Cytrynę myjemy, a następnie wyciskamy z niej sok wprost do kielicha, uważając na to, by nie wpadły do niego pestki. Ponownie blendujemy.
KROIMY WARZYWA
Marchew, paprykę i ogórka dokładnie myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w drobne słupki (tzw. julienne). Paprykę przekrawamy na pół i wyciągamy z niej gniazdo nasienne, a potem również kroimy w paski, ale nieco grubsze. Ogórek kroimy w plasterki.
SMARUJEMY CHLEB HUMMUSEM
Smarujemy 4 kromki sporą ilością hummusu, a pozostałe 4 kromki smarujemy tylko delikatnie.
SKŁADAMY KANAPKI
Na kromki z większą porcją hummusu układamy ogórki, potem paprykę, następnie roszponkę oraz marchewkę. Nakładamy na kanapki drugą kromkę chleba i pyszny posiłek jest gotowy!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
795,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
265,1 kcal
Tłuszcz
8,8 g
Węglowodany
39,4 g
Błonnik
10,8 g
Białko
10,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
Roladki zapieczone w pomidorowym sosie i wyraziste dodatki to idealny pomysł na szybki obiad pełen smaku!

Makaron z pieczarkami pieczonymi
Do dobrego makaronu możesz dodać w zasadzie wszystko. Spróbuj aromatycznego połączenia pieczonych grzybów, bazylii i parmezanu!

Kanapka na ciepło z kiełbasą nduja i burratą
Szybka w przygotowaniu i pełna smaku – taka jest kanapka z kiełbasą nduja i kremową burratą według przepisu Kingi. Wypróbuj ten przepis i ciesz się ciepłym śniadaniem lub kolacją we włoskim stylu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlet pożarski – przepis
Kotlety pożarskie to mięsne danie o wiekowej historii, którego korzenie sięgają rosyjskich tradycji kulinarnych z carskich czasów panowania. Dziś kotlet pożarski cieszy się olbrzymią sławą i przygotowywany jest chętnie w wielu krajach — od restauracji poprzez bistra aż po kuchnię domową. W jaki sposób przyrządzić ten pyszny kotlet? Odkryj wraz z nami przepis na najlepszy kotlet pożarski!

Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
Słodki wypiek z ciasta francuskiego, który przygotujesz w mgnieniu oka! Idealny na śniadanie, deser lub przekąskę.

Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem w śmietanowym sosie to klasyczne połączenie smaków, które zachwyca swoją prostotą. Ta niezwykle aromatyczna potrawa stanowi doskonały przykład eleganckiego dania, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Jak przyrządzić rewelacyjny makaron ze szpinakiem, śmietaną i sporą ilością sera? Odkryj naszą recepturę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
Zgrillujmy coś pysznego! Proponujemy łososia w rytmie, to znaczy w sosie salsa. Będzie smacznie i bardzo lekko…

Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
Makaron w stylu włoskim z fantastycznym sosem według pomysłu samego mistrza kuchni - Karola Okrasy!

Wegetariański bowl w stylu japońskim
Pyszny bowl z tofu w marynacie azjatyckiej z dodatkiem słodkiego mango, lekko pikantnego sosu i orzechów nerkowca. Wypróbuj ten świetny przepis na danie w stylu japońskim!