Kanapka ciabattella • przepis • składniki • przygotowanie
Smakowita przekąska, którą zrobisz w kilka minut. Świeże pieczywo, mozzarella, pomidory, bazylia i oliwa to esencja Włoch.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE 1.
CIABATTĘ PRZEKRAWAMY: wzdłuż.
MYJEMY POMIDORKI KOKTAJLOWE
i pokrawamy je w plasterki.
ZRYWAMY KILKA LISTKÓW
bazylii, myjemy je i osuszamy.
ODSĄCZAMY Z ZALEWY
minimozzarelle, dobrze je osuszamy.
NA SPÓD CIABATTY
kładziemy minimozarelle oraz pokrojone pomidorki.
POLEWAMY WSZYSTKO OCTEM
balsamicznym i oliwą z oliwek oraz przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
DEKORUJEMY CAŁOŚĆ LISTKAMI
bazylii.
CIABATTA TO BIAŁY
włoski chlebek o wyjątkowo delikatnym, lekko puszystym wnętrzu oraz cieniutkiej, chrupiącej skórce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
649 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
324,5 kcal
Tłuszcz
17,8 g
Węglowodany
23,5 g
Błonnik
17,4 g
Białko
17,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
Wyjątkowa sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki, aromatycznym wędzonym tuńczykiem i odświeżającym dodatkiem cytryny i świeżych ziół. Sprawdź, jak prosto ją przygotować!

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
Spróbuj jajek z farszem w nieco innym wydaniu – z oliwkami, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii z listkiem bazylii.

Wegański pasztet z orzechami włoskimi
Pyszny, wegański pasztet przygotowany na bazie orzechów włoskich będzie świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza to wielkanocne. Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się, jakie pyszne są roślinne zamienniki mięsa!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z granatem i serem pleśniowym
Walory smakowe sera pleśniowego warto podkreślać, łącząc go z owocami. Tym razem padło na pestki granatu.

Tarta proteinowa z siedmiu składników
Pyszne ciasto z kilku składników, które jest pełne owoców i… protein! To świetny pomysł na deser w wersji trochę bardziej fit. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Ubijana ricotta na grzance
Proste, a jednocześnie efektowne danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub lekki lunch. Kremowa ricotta z dodatkiem miodu i oliwy, podana na chrupiącej grzance z nutą cytryny i świeżo mielonego pieprzu, zachwyci smakiem i wyglądem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tortilla z tuńczykiem i fasolą
Quesadillas to jedno z najpopularniejszych dań meksykańskich! Zobacz, jak je przygotować z kilku prostych składników!

Klasyczny francuski winegret
Jak przygotować klasyczny sos winegret? Zerknij na przepis DJ i zobacz, jakie to proste! Dzięki niemu Twoje sałatki nabiorą wyjątkowego smaku.

Limes z mango i limonki
Drink orzeźwiający, słodki i z nutą egzotyki? Tak! Przygotuj limes z dużą ilością limonki, cukru i zmiksowanego mango.