Hummus z bobu • przepis • składniki • przygotowanie
Zielony, aksamitny i aromatyczny? To musi być hummus wg przepisu Kingi! Przygotuj go na śniadanie lub podaj na imprezie w formie smacznej przekąski!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BÓB
Umyty bób z dodatkiem świeżego koperku gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie (proporcja 1:2). Jeśli używamy młodego bobu, gotowanie powinno zająć nam ok. 10-15 minut, w przypadku starych nasion wydłużamy czas do 30 minut.
ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI HUMMUSU
Obrany bób łączymy w kielichu robota z rukolą, tahiną i czosnkiem. Doprawiamy solą, sokiem wyciśniętym z cytryny i mielemy składniki na gładką, aksamitną masę, stopniowo dolewając niewielką ilość lodowatej wody.
PODAJEMY HUMMUS
Gotowy hummus przekładamy do miseczki. Na wierzchu tworzymy delikatne wgniecenia. Całość polewamy olejem, posypujemy płatkami chili oraz świeżym koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1936,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
161,3 kcal
Tłuszcz
2 g
Węglowodany
25,4 g
Błonnik
10,6 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!

Bazyliowy dressing z orzechami włoskimi
Bazylia i orzechy to połączenie, które tworzy aromatyczny dressing. Zobacz, jak go przygotować w 2 minuty!

Sałatka fattoush z kulkami sera labneh
Przepis Kingi na delikatną i lekką sałatkę fattoush z kulkami labneh zaskoczy Cię doskonałym połączeniem smaków i prostotą wykonania. Sprawdza się idealnie, zwłaszcza w gorące dni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
W tej kanapce rządzą pieczarki! Ich wyjątkowy smak w połączeniu z twarogiem i chrzanem tworzy wyjątkowo udaną śniadaniową kompozycję. Sprawdź, jak to smakuje: także w wersji wegańskiej!

Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
Wypróbuj nasz sposób na sandacza. Podaj go na sałatce z soczewicy i zachwyć swoich domowników.

Kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone z indyka to pyszne i lekkie danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Mięso z indyka jest delikatne, chude i bogate w białko, co czyni je idealnym wyborem na codzienny obiad dla dzieci i dorosłych. Spróbuj zastąpić mielonymi z indyka tradycyjne kotlety mielone i pozwól sobie na urozmaicenie w kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kulki serowo-brokułowe
Poznaj łatwy przepis na kuleczki serowo-brokułowe. Wyjątkowa kompilacja serów – carskiego z goudą i tartego długo dojrzewającego – połączonych z brokułem to świetny pomysł na pożywną przekąskę, którą możesz zaserwować rodzinie lub swoim gościom.

Łosoś zapiekany z musem z porów i sera
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.

Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
Chrupiąca kromka na raz z mnóstwem dodatków to idealna sylwestrowa przekąska! Przygotuj chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami, by zaspokoić mały głód gości.