Halibut na parze z sosem paprykowym • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny i niezwykle smaczny obiad. Tę pyszną rybę z makaronem z cukinii i sosem paprykowym, dzięki urządzeniu Monsieur Cuisine przygotujesz już w 25 minut. Koniecznie spróbuj!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, 1 ząbek czosnku i paprykę chili kroimy na mniejsze części. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Z dymki odkrawamy cebulki i kroimy na mniejsze kawałki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS PAPRYKOWY
Do pojemnika miksującego dodajemy pomidorki, czosnek, chili, paprykę i cebulki. Wlewamy 4 łyżki wody i dodajemy po jednej szczypcie soli, białego pieprzu oraz kuminu. Zamykamy pokrywę, ustawiamy programgotowanie na parze/20 minut/prędkość 1/120°C/obroty w prawo. Następnie nakładamy nakładkę do gotowania na parze i przykrywamy ją pokrywą.
PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ
Halibuta oprószamy z obu stron mielonym białym pieprzem i odrobiną soli. Jedną gałązkę kolendry bardzo drobno siekamy i mieszamy z łyżką oliwy. Rybę obtaczamy w marynacie z oliwy i kolendry i odstawiamy na kilka minut, aby się marynowała. Kiedy na ekranie Monsieur Cuisine do końca gotowania pozostanie ok. 10 minut, otwieramy pokrywę, na nakładce do gotowania na parze umieszczamy zamarynowanego halibuta i zamykamy pokrywę.
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON Z CUKINII
Cukinię dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw skrawamy cienkie plasterki przypominające kształtem makaron pappardelle. Kiedy na ekranie Monsieur Cuisine do końca gotowania pozostanie ok. 4 minut, na wkładce do gotowania na parze umieszczamy makaron z cukinii, otwieramy pokrywę, wkładamy wkładkę do gotowania na parze i przykrywamy pokrywą.
PRZYGOTOWUJEMY SOS CYTRYNOWO-KOLENDROWY
Pozostałe 3 gałązki kolendry drobno siekamy i łączymy z równie drobno posiekaną połową ząbka czosnku, 3 łyżkami oliwy i skórką otartą z ¼ cytryny. Do tego dodajemy sok wyciśnięty z ½ cytryny, sól, biały pieprz i dokładnie mieszamy.
DOPRAWIAMY I ZAGĘSZCZAMY SOS PAPRYKOWY
Zdejmujemy nakładkę i wkładkę do gotowania na parze. Do sosu, który gotuje się w kielichu robota, dodajemy pokruszoną na mniejsze kawałki kajzerkę, ocet winny, 2 szczypty kuminu, łyżkę oliwy i sól. Zamykamy robota i ustawiamy programmiksuj na purée/30 sekund/prędkość 8/obroty w prawo.
PODAJEMY
Kilka łyżek gotowego sosu paprykowego wykładamy na talerz, na sos wykładamy makaron z cukinii i skrapiamy go sosem kolendrowo-cytrynowym. Obok cukinii układamy ugotowaną na parze rybę. Całość posypujemy odrobiną pozostałej dymki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
842,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
842,5 kcal
Tłuszcz
51,7 g
Węglowodany
64,3 g
Błonnik
14,1 g
Białko
33,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto „truskawki w czekoladzie”
Ciasto „truskawki w czekoladzie” przygotujesz z kilku składników, a efekt będzie zwalać z nóg. Cienki chrupiący spód i kremowa, aksamitna masa, w której kryją się soczyste truskawki, zachwycą każdego.

Potrawka z perliczki z podgrzybkami
Spróbuj wyjątkowego połączenia perliczki z podgrzybkami! Odrobina soku z cytryny i słodka śmietanka, doskonale uzupełniają smak tego dania.

Grillowany camembert z macerowanymi owocami
Rozpływający się w ustach i aromatyczny camembert podany z macerowanymi borówkami i malinami to pomysł na grilla, który naprawdę zachwyca. Sprawdź, jak przygotować to danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym
Aromatyczne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie z ziołami, przygotowane przy użyciu MC Smart, to doskonały pomysł na rodzinny obiad!

Ocet morelowy
Ocet w nowym wydaniu, czyli o delikatnym smaku moreli. W takiej wersji smakowej urozmaici niejedno danie i wzbogaci smak ulubionych potraw.

Kremowa zupa pomidorowa z papryką
Niezwykła, kremowa zupa pomidorowa z papryką. To prawdziwa bomba smaku i aromatu, która odmieni Twoje podejście do pomidorówki! Sprawdź, jak ją przygotować.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
Nie znasz jeszcze ciasta filo? W takim razie poznaj je, przygotowując tę prostą i bardzo smaczną zapiekankę z warzywami, serami i miętą! To idealna propozycja na obiad lub kolację!

Sałatka z pomelo
Zaskakująca sałatka zawierająca cytrusy? Najlepsza będzie taka z orzeźwiającym pomelo, słodkimi płatkami kokosa i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.

Carpaccio z miodowego melona
Świeże, soczyste owoce, listki orzeźwiającej mięty i odrobina mocnego alkoholu. Kuszące i słodkie połączenie!