Gulasz z indyka • przepis • składniki • przygotowanie
Gotowanie gulaszu z indyka to wyjątkowa podróż po smakach, która otuli nas aromatem. W tym przepisie połączymy tradycję z nowoczesnością, aby stworzyć danie pełne smaku. Gulasz z indyka to propozycja dla tych, którzy poszukują czegoś innego niż klasyczny gulasz wołowy. Spróbuj zrobić go wraz z nami!

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Obieramy udziec ze skóry i kroimy go na mniejsze kawałki. Dodajemy do miski.
PRZYPRAWIAMY UDZIEC
Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy (poza liściem laurowym i zielem) i mieszamy dokładnie, aby wszystkie przyprawy sypkie pokryły całą powierzchnię indyka.
ODKŁADAMY MIĘSO
Miskę z indykiem przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy na bok na ok. 40 minut, aby mięso nabrało aromatu przypraw.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebule obieramy z łupiny i kroimy w pióra. Paprykę oraz marchew myjemy. Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, a potem kroimy w większe, okazałe kawałki.
PODSMAŻAMY MIĘSO
W garnku rozgrzewamy olej, a potem wkładamy do niego całego indyka. Podsmażamy na średnim ogniu przez 12 minut, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY WARZYWA
Do garnka dodajemy cebulę, paprykę oraz marchew. Całość smażymy przez 10 minut, mieszając co kilka minut.
DODAJEMY WINO
Dodajemy wino do garnka i czekamy, aż się zredukuje.
DODAJEMY BULION
Wlewamy bulion i przykrywamy garnek pokrywką. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez pół godziny.
DODAJEMY POMIDORY
Gdy bulion się zredukuje, dodajemy pomidory z puszki i wszystko ze sobą mieszamy. Gotujemy przez kolejne pół godziny.
ZAGĘSZCZAMY GULASZ
Pod koniec gotowania gulaszu do kubka wlewamy ok. 100 ml wywaru z garnka i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy i dolewamy do gulaszu. Ponownie wszystko mieszamy i czekamy, aż gulasz zgęstnieje. Tak przygotowany gulasz ściągamy z kuchenki i podajemy w towarzystwie ziemniaków, klusek, chleba lub kaszy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2159,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
431,9 kcal
Tłuszcz
18,1 g
Węglowodany
20,9 g
Błonnik
5,3 g
Białko
42,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!

Pasztet z kaszy jaglanej
Wraz z nadejściem świąt Wielkanocnych, wiele osób poszukuje kreatywnych i smacznych alternatyw dla tradycyjnych dań mięsnych. Jednym z wyjątkowych przepisów, którym warto zaskoczyć najbliższych, jest wegetariański pasztet z kaszy jaglanej. To lekka i aromatyczna propozycja, która doskonale wpisuje się w ducha świąt. Sprawdź nasz przepis na pasztet z kaszy jaglanej!

Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fantazja jabłkowo-winogronowa
Ciasto składające się z jasnego biszkoptu, jabłkowego musu i warstwy galaretki z owocami. W sam raz do kawy lub herbaty!

Stek z jelenia
Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!

Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa cebulowa zapiekana z serem francuskim
Czujecie już ten cudowny aromat? My też! Wszystko to, dzięki Karolowi i jego wyjątkowej zupie cebulowej zapiekanej z serem francuskim! Przepis na nią możecie sprawdzić już teraz!

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!

Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
Doskonałe ciasto marchewkowe w formie babeczek z orzechami i kremem lawendowym – poznaj przepis!