Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem • przepis • składniki • przygotowanie
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
naczynie żaroodporne papier i blachę do pieczenia patelnię grillową rozgrzej piekarnik do 120°C (termoobieg) Marynata Kolendrę i 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy.
IMBIR OBIERAMY I
również siekamy.
POMARAŃCZE MYJEMY, OCIERAMY
z nich skórkę i wyciskamy sok do miseczki.
DODAJEMY MUSZTARDĘ DIJON,
czosnek, miód, imbir, paprykę ostrą w proszku, 2 łyżki posiekanej kolendry. MIESZAMY.
FILETY Z ŁOSOSIA
myjemy, pozbawiamy skóry i przekładamy do naczynia.
TAK PRZYGOTOWANE RYBY
smarujemy marynatą, zakrywamy folią i marynujemy przez 15 minut.
BAKŁAŻANA KROIMY W
plastry o grubości ok.
0,5 CM, SOLIMY
i odstawiamy na dłuższą chwilę.
NASTĘPNIE PŁUCZEMY JE
pod bieżącą wodą, osuszamy, obtaczamy w mące, smażymy na patelni na dość dużej ilości oleju rzepakowego, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C (tylko w celu utrzymania temperatury).
POMIDORY OBIERAMY ZE
skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
NA PATELNIĘ Z
niewielką ilością oleju rzepakowego wrzucamy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku roztarte z niewielką ilością soli i pokrojone pomidory.
MARYNATĘ, KTÓRĄ SMAROWALIŚMY
łososia, przelewamy do garnka i redukujemy na wolnym ogniu.
FILETY Z ŁOSOSIA
smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (nie doprowadzamy do wysuszenia łososia na patelni), następnie przekładamy je na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
PRZED WŁOŻENIEM DO
pieca fi lety z łososia smarujemy zredukowaną w garnku marynatą.
FILETY Z ŁOSOSIA
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5-6 minut.
DO SOSU POMIDOROWEGO
dodajemy sól, pieprz, czekamy 5 minut, wrzucamy garść posiekanej kolendry, mieszamy, sos pomidorowy wykładamy na talerz, bakłażan wyjmujemy z pieca, wykładamy stek z łososia, polewamy marynatą, dekorujemy kilkoma listkami kolendry.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2573,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
643,4 kcal
Tłuszcz
32,5 g
Węglowodany
43,8 g
Błonnik
46,1 g
Białko
46,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczkowy deser lodowy
Poznajcie deser idealny na upalne dni! Połączenie ciasteczek palmeritas z lodami, białą i gorzką czekoladą zachwyci Was nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania!

Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Żydów aszkenazyjskich ze Środkowo-Wschodniej Europy, które znalazło stałe miejsce na polskich stołach, zwłaszcza podczas wigilijnej uczty. Jak przygotować to pyszne danie? Sprawdź nasz przepis!

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie placki z cukinii
Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale też dzieci – placki z cukinii! Aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zajmuje chwilę. Kolejna krótka chwila to czas, w jakim znikają z talerzy!

Buraczki z chili
Buraczki w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do klasycznego obiadu. Zobacz, jak łatwo je przygotować – niech Twoja spiżarnia zapełni się samym dobrem!

Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
Sos śmietanowy to idealny dodatek, który potrafi odmienić oblicze każdego dania, tworząc z niego istną ucztę smaków i aromatów. Kremowa konsystencja i delikatny smak czynią go świetnym dodatkiem do mięs, ryb, makaronów i warzyw. Przygotuj wraz z nami pyszny sos śmietanowy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lemoniada z rabarbaru i truskawek
Doskonały przepis na orzeźwienie! Lemoniadę z rabarbaru i truskawek pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!

CIASTO MILIONERA
Ciasto na bogato? Pewnie! Kruche ciasto z migdałami, orzechami laskowymi, masą krówkową i… jadalnym złotem! Musicie spróbować!

Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.