Frytki z batatów • przepis • składniki • przygotowanie
Czy marzysz o idealnych frytkach, które są chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku? Nie musisz już dłużej szukać, ponieważ mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Przedstawiamy sprawdzony przepis na frytki z batatów z piekarnika, dzięki któremu będziesz mógł cieszyć się smakiem ulubionych frytek przygotowanych z mniejszą ilością tłuszczu! Sprawdź ten smaczny przepis już teraz!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SŁODKIE ZIEMNIAKI
Bataty umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój je (bez obierania) na kształt frytek o grubości ok. 1-1,5 cm.
GOTUJEMY BATATY
Wlej wodę do garnka i ustaw ją na gazie, a gdy zacznie się gotować dodaj sól, ocet oraz cukier. Wrzuć bataty do wrzątku. Całość powinna gotować się przez 5 minut.
STUDZIMY BATATY
Odcedź bataty na sitku, a potem pozwól im wystygnąć. Możesz delikatnie osuszyć je ściereczką.
WKŁADAMY BATATY DO PIEKARNIKA
Na blaszce ułóż papier do pieczenia, a potem wyłóż na nią osuszone bataty. Włóż blachę do piekarnika na 5-6 minut, aby je podsuszyć.
PRZYPRAWIAMY FRYTKI
Gdy bataty się podsuszą, wyciągnij je z pieca i przełóż do miski.
PIECZEMY BATATY
Ponownie połóż bataty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej użyć do tego nowego arkusza). Wsuń blachę do piekarnika i piecz przez ok. 12-15 minut. Frytki powinny w tym czasie lekko się zrumienić.
WYCIĄGAMY BATATY Z PIEKARNIKA
Gdy frytki się upieką, wyciągnij je z pieca i delikatnie posól. Podawaj ciepłe z dodatkiem ulubionego sosu oraz pieprzu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
753,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
188,3 kcal
Tłuszcz
3,3 g
Węglowodany
37,2 g
Błonnik
5,3 g
Białko
2,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ryba w occie
Szukasz przepisu na pyszną rybę w occie, która zdobędzie uznanie sympatyków tradycyjnych smaków? Spróbuj ryby z naszego przepisu! Ryba z wyrazistą, octową marynatą, tworzy kompozycję pełną aromatu. Z nami stworzysz ją błyskawicznie!

Kanapki według Karola Okrasy
Kanapki nie muszą być nudne! Chrupiące pieczywo i smakowite dodatki to prosty i pyszny sposób na zdrowy posiłek.

Chinkali z mięsem
Specjał kuchni gruzińskiej w Twojej kuchni! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne pierożki chinkali nadziewane aromatycznym mięsem z kolendrą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bagietka z francuskim serem i wołowiną
Chrupiąca bagietka z domowym pesto z pietruszki, kawałkami polędwicy wołowej i delikatnym francuskim serem crémeux de Normandie. Skuś się na to pyszne danie i spróbuj nowego sposobu na zapiekankę.

Pasta z bakłażana à la baba ghanoush
Gdy pojawia się na stole, zachęca do przekąszania! Sylwestrowa pasta z bakłażana à la baba ghanoush idealnie nadaje się do tego, by połączyć ją z czymś chrupiącym, na przykład z kawałkami podpieczonej tortilli.

Pinsa verde
Czy znasz już kuzynkę pizzy, czyli pinsę? Jeśli nie, koniecznie zapoznaj się z nią, korzystając z przepisu Pauli na pinsę z boczkiem i szynką parmeńską! To pyszne danie, które będzie gotowe w 20 minut, zachwyci niejednego domownika.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka owsiane z jabłkami
Proste ciasteczka dla małych i dużych łasuchów, które przygotujesz w mgnieniu oka. Pięknie pachną i świetnie smakują.

Kanapki na śniadanie
Znudziły Ci się zwyczajne kanapki? Zainspiruj się oryginalnymi pomysłami i ciesz się wyjątkowym śniadaniem.

KARTOFLANKA Z KURKAMI
Zupa ziemniaczana z przesmażonymi kurkami, to smak każdej jesieni. Sięgnij po przepis Karola i przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia!