Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka • przepis • składniki • przygotowanie
Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WOK FILETY
kurczaka kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki na skos.
DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM
pieprzem i solą.
WOK MOCNO ROZGRZEWAMY,
dodajemy oliwę z oliwek i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, chwilę smażymy.
DODAJEMY KURCZAKA I
smażymy na mocnym ogniu do zarumienienia, co chwilę mieszając. FILETY PRZEKŁADAMY NA: talerz.
DO WOKA WLEWAMY
oliwę, mocno podgrzewamy, dodajemy pozbawionego skóry i pestek i pokrojonego w paski bakłażana, doprawiamy solą i smażymy 2-3 minuty (w razie potrzeby dolewamy oliwę).
DODAJEMY POZBAWIONĄ GNIAZDA
nasiennego i pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w paski cukinię cukinię oraz pokrojoną w piórka cebulę, smażymy na mocnym ogniu, co chwilę mieszając.
DO WARZYW DODAJEMY
przysmażone filety z kurczaka oraz 1/3 ilości posiekanych i wymieszanych wcześniej ziół (kolendry, mięty i szczypiorku). SMAŻYMY.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM CAYENNE
i sosem sojowym.
NA KOŃCU DODAJEMY
połowę z pozostałej ilości ziół.
KURCZAKA Z WARZYWAMI
przekładamy do miseczki. DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI: ziołami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1047,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
523,8 kcal
Tłuszcz
23,4 g
Węglowodany
31 g
Błonnik
48,9 g
Białko
48,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!

Sałatka z zupek chińskich
Czy wiesz, że makaron z zupek chińskich można wykorzystać do przyrządzania innych potraw? Jednym z najlepszych pomysłów na jego wykorzystanie jest sałatka! Ta lekka, orzeźwiająca potrawa to doskonały wybór na letnie dni oraz szybką przekąskę. Dzięki zrównoważonej kombinacji smaków i chrupiącej konsystencji, sałatka z zupek chińskich doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami.

Wegetariańskie enchiladas
Łatwe danie w meksykańskim stylu! Wegetariańskie enchiladas z bogatym farszem i domowym sosem pomidorowym. Musisz wypróbować ten przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany camembert z macerowanymi owocami
Rozpływający się w ustach i aromatyczny camembert podany z macerowanymi borówkami i malinami to pomysł na grilla, który naprawdę zachwyca. Sprawdź, jak przygotować to danie!

Szaszłyki z krewetek w słodko-ostrej marynacie
W sezonie grillowym nie ma miejsca na nudę! Szczególnie wtedy, gdy na stole rządzą szaszłyki z krewetek w pysznej marynacie.

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
Szukasz pomysłów na obiad, który trafi w gusta całej rodziny? Dłużej nie musisz! Sprawdź najnowszy przepis Kingi na szybką w przygotowaniu i pełną warzyw zapiekankę z dodatkiem aromatycznego sera cheddar i zielonego pesto.

Sałatka Cobb
Awokado, ser gorgonzola, pierś kurczaka i ziołowy sos – w tej sałatce wszystkie składniki komponują się idealnie! Przygotuj klasykę kuchni w stylu amerykańskim!

Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!