Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym • przepis • składniki • przygotowanie
Wegetariańska wersja klasycznych lasagne z sosem beszamelowym zrobionym z dyni i niezwykle aromatycznym szpinakowym twarogiem. Spróbuj, jak smakuje jesień!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS DYNIOWY
Dynię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę o wymiarach 3 x 3 cm. Do misy urządzenia MC Smart wlewamy 1 l wody i nakładamy na nie kosz parowy. Pokrojoną w kostkę dynię przekładamy do sita kosza parowego. Zamykamy pokrywę. Wybieramy programgotowanie na parze, ustawiamytemperaturę 120°C, czas 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ TWAROGOWO-SZPINAKOWY
Do misy urządzenia MC Smart przekładamy obraną cebulę i ząbki czosnku. Miksujemy, wybierając programgotowanie według własnych ustawień, czas 5 sekund/obroty 8.
GOTUJEMY MAKARON LASAGNE
Płaty makaronu lasagne podgotowujemy w garnku, w mocno osolonej wodzie ok. 2-3 minut.
SKŁADAMY LASAGNE
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, a jego dno wykładamy podgotowanymi płatami makaronu lasagne. Na warstwę makaronu wykładamy połowę sosu dyniowego i równo rozprowadzamy go po całej powierzchni.
PIECZEMY LASAGNE
Lasagne pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie wskazanego czasu wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut, by ułatwić krojenie lasagne.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2791,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
465,2 kcal
Tłuszcz
32,6 g
Węglowodany
22,8 g
Błonnik
1,7 g
Białko
24,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Strudel makowy
Pachnące kruche ciasto wypełnione słodkim makowo-bakaliowym nadzieniem. Deser, na który skusi się niejeden łasuch.

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami
Ciasto babci Ady przygotujesz w mgnieniu oka! Wystarczą jabłka, orzechy, mąka i odrobina serca!

Ciasto z profiterolkami
Szukasz nietypowego przepisu na Wielkanoc? Przygotuj ciasto z profiterolkami i zaskocz wszystkich wyjątkowym deserem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!

Kruche makowe ciasteczka
Przygotuj pyszny deser dla swoich najbliższych i zachwyć ich kruchymi ciasteczkami z makiem!

Konfitura z czerwonej cebuli
Aromatyczna i pełna smaku konfitura z czerwonej cebuli, z dodatkiem czerwonego wina i octu balsamicznego. To wprost idealny dodatek do grzanek, kanapek, a nawet dań głównych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placki meksykańskie kukurydziane z bananami
Oryginalne, inspirowane Meksykiem placuszki na bazie bananów i purée z kukurydzy. Z sosem czekoladowym smakują wybornie!

Zupa krem z rabarbaru i truskawek
Sezonowa i lekka zupa, która obudzi ciepłe wspomnienia obiadów mam i babć? Przygotuj krem z rabarbaru i truskawek – świetnie smakuje na ciepło i jako chłodnik.

Kanapka na ciepło z kiełbasą nduja i burratą
Szybka w przygotowaniu i pełna smaku – taka jest kanapka z kiełbasą nduja i kremową burratą według przepisu Kingi. Wypróbuj ten przepis i ciesz się ciepłym śniadaniem lub kolacją we włoskim stylu!