Dutch baby z gruszkami i śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis, który musi poznać każdy miłośnik śniadań na słodko! Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z owocami, uzupełni swoim smakiem każdy leniwy poranek.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I PRZESMAŻAMY OWOCE
1 łyżkę masła rozgrzewamy na patelni na bardzo małym ogniu. Gdy masło się rozpuści i sklaruje, zdejmujemy patelnię z ognia.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Na patelnię, na której smażyliśmy owoce, nakładamy 1 łyżkę masła. Gdy się rozpuści i sklaruje, zdejmujemy patelnię z ognia.
PIECZEMY DUTCH BABY
Ciasto przelewamy na patelnię z rozpuszczonym i sklarowanym wcześniej masłem. Na wierzchu układamy przesmażone gruszki i śliwki. Kilka owoców odkładamy do dekoracji.
PODAJEMY DUTCH BABY
Upieczony naleśnik dekorujemy odłożonymi wcześniej owocami i listkami świeżej mięty. Opcjonalnie: podajemy z kwaśną śmietaną i oprószamy z wierzchu cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1272,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
636,2 kcal
Tłuszcz
21,7 g
Węglowodany
97,1 g
Błonnik
19 g
Białko
19 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Przyprawa do piernika
Połącz wyjątkowe aromaty i stwórz swoją własną przyprawę do piernika. Korzenną mieszankę zrobisz szybko i będziesz cieszyć się wyjątkowym połączeniem cynamonu, imbiru, goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i pieprzu. Sprawdź, jakie to proste!

Wegańskie gofry dyniowe
Dynia i cynamon w deserowej odsłonie? Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie gofry dyniowe jesienny sezon w kuchni zaczniesz w słodkim stylu!

Bajaderka jeżyki
Dokąd tupta jeż? Do kuchennej szafki, w której schowały się zapomniane ciasteczka! Odkryj ich potencjał i przygotuj jesienne jeżyki bajaderki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kawowe lody z nektarynką
Kompozycja idealna dla kawoszy i łasuchów – pyszne lody o wyrazistym smaku kawy oraz zaskakującej nucie owocowej!

Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
Wariacja na temat śledzika, czyli sałatka z ziemniakami i cykorią. Całość podkreślona smakiem miodowo-jogurtowego sosu.

Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie hot dogi z soczewicy
Przygotowane z soczewicy wegańskie kiełbaski w połączeniu z pysznymi dodatkami z pewnością przypadną do gustu wszystkim wielbicielom fast foodu i nie tylko. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Domowe ogórki małosolne
Klasyka przełomu wiosny i lata, której co roku koniecznie trzeba spróbować. Przygotuj najlepsze ogórki małosolne i ciesz się ich prawdziwie domowym smakiem!