Drożdżówki z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Drożdżówki z truskawkami to doskonały sposób na połączenie smaku owoców z puszystym ciastem. Domowe drożdżówki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te pyszne wypieki doskonale sprawdzają się w roli przekąski czy deseru. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki, które z pewnością rozkochają w sobie wszystkich domowników!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI
Do miski wysyp mąkę, a następnie dodaj zimne masło i cukier. Dodaj także jajko i wymieszaj.
ZAGNIATAMY KRUSZONKĘ
Gdy składniki wstępnie się połączą, zacznij zagniatać ciasto na kruszonkę.
CHOWAMY KRUSZONKĘ DO SCHŁODZENIA
Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by się schłodziło.
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Do kubka wrzuć pokruszone drożdże, a następnie zalej je mlekiem z 15 g cukru oraz 60 g mąki. Całość delikatnie wymieszaj i przykryj ściereczką, a potem odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
ŁĄCZYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do dużej miski wsyp resztę cukru, sól, jajko, roztopione masło, mąkę (zostaw sobie jedną łyżkę do podsypywania), cukier waniliowy oraz zaczyn. Ugniataj w robocie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj jeszcze odrobinę mąki.
ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
Truskawki umyj, a następnie osusz. Usuń szypułki. Pokrój na niezbyt cienkie plastry.
WAŁKUJEMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z miski na blat i delikatnie podsyp je mąką. Rozwałkuj je delikatnie na placek o grubości ok. 2 cm. Wytnij z ciasta krążki. Pozostałe ciasto zagnieć i ponownie rozwałkuj, a potem wytnij z niego krążki.
PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ
Gotowe krążki z ciasta wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do delikatnego wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
PRZEKŁADAMY TRUSKAWKI NA DROŻDŻÓWKI
W wyrośniętych drożdżówkach zrób na środku delikatne wgłębienia, a potem ułóż w nich po kilka truskawek.
SMARUJEMY DROŻDŻÓWKI JAJKIEM
Roztrzep jajko w miseczce, a potem posmaruj nim brzegi ciasta.
DEKORUJEMY DROŻDŻÓWKI KRUSZONKĄ
Wyciągnij kruszonkę z lodówki i pokrusz ją, a następnie udekoruj nią każdą drożdżówkę.
PIECZEMY DROŻDŻÓWKI
Wsadź blachę z drożdżówkami do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. Po upieczeniu pozostaw drożdżówki na chwilę w piekarniku i uchyl drzwiczki pieca. Po upływie 10 minut drożdżówki są gotowe do jedzenia!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5392,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
359,5 kcal
Tłuszcz
13,1 g
Węglowodany
53 g
Błonnik
1,2 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
Ciepła sałatka z aromatycznym kozim serem, której smak dopełnia dressing z grejpfruta. Koniecznie spróbuj!

Owsiany placek z rabarbarem
Gdy sezon na niego w pełni, warto sięgnąć po prosty przepis na kruchy placek owsiany z nadzieniem z rabarbaru!

Domowa granola z airfryera
Mamy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie! Chrupiąca granola dostarczy energii, by dobrze zacząć dzień, i wystarczy na kilka porcji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!

Pasztet z krewetek i łososia
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.

Chili sin carne z mięsem wegańskim
Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem
Razowe pieczywo, mus z awokado i nieodłączny element idealnego śniadania: jajko, tym razem w koszulce! Oto pożywne tosty na dobry początek dnia!

Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.

Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!