Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie
Jaką rybę przyrządzić na obiad? Doradę! Z sosem pomidorowym i słodkim grillowanym ananasem jest przepyszna.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MAŁE SZCZAPKI
drewna, folię aluminiową i blender.
SELER NACIOWY 1
ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki. SELER NACIOWY KROIMY: w ok.
5 CM
kawałki.
KAWAŁKI FOLII ALUMINIOWEJ
skrapiamy oliwą z oliwek, pokrojone kawałki selera zawijamy w plastry boczku, posypujemy kilkoma plasterkami czosnku (2-3 plasterki) i zawijamy w folię.
GRILLUJEMY OKOŁO 8
minut z jednej strony, następnie przekładamy w miejsce na ruszcie, pod którym nie ma żaru, i grillujemy jeszcze chwilę.
ZDEJMUJEMY Z
grilla. ODSTAWIAMY.
MARYNATA W BLENDERZE
miksujemy oliwę z 1/2 słoika suszonych pomidorów wraz z 40 g suszonych pomidorów, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, niewielką ilością skórki i soku z limonki , kilkoma talarkami czerwonej cebuli , częścią przygotowanej natki pietruszki i oliwą z oliwek (10 ml).
PO WSTĘPNYM ZMIKSOWANIU
dodajemy ponownie oliwę z oliwek (30-40 ml) i pozostałą część natki pietruszki.
DORADA SKÓRĘ WYFILETOWANYCH,
pozbawionych głów i łusek ryb nacinamy w poprzek, a całą ich powierzchnię smarujemy marynatą.
NA RUSZCIE GRILLA,
na małych szczapkach drewna (wcześniej namoczonych w wodzie i mocno rozgrzanych na ruszcie), układamy doradę. PRZYKRYWAMY GRILL: pokrywą.
PO CHWILI GRILLOWANIA
(ryba musi być z jednej strony dobrze przypieczona) rybę obracamy na drugą stronę.
PONOWNIE GRILLUJEMY.
GRILLOWANE DORADY PRZESUWAMY
na ruszcie w miejsce, gdzie żar jest mniejszy, a w miejscu, w którym wcześniej grillowaliśmy ryby, układamy kawałki ananasa.
SOS ŚWIEŻE POMIDORY
kroimy w ćwiartki i umieszczamy w misce.
DODAJEMY DO NICH
1 ząbek czosnku, miód i 1 i 1/2 łyżeczki musztardy wraz z czerwonym octem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek (30 ml) miksujemy za pomocą blendera.
JAK PODAWAĆ SELER
z boczkiem odwijamy z folii, grillowane z obu stron plastry ananasa oraz seler układamy na talerzu.
ZDEJMUJEMY RYBĘ Z
grilla, układamy obok warzyw i ananasa.
DEKORUJEMY SOSEM.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4298 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1074,5 kcal
Tłuszcz
56,1 g
Węglowodany
52,2 g
Błonnik
97,7 g
Białko
97,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto śliwkowe „Topielec”
Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.

Trufle z batatów
Całkowicie roślinne słodkości, które przygotujesz z batatów, czekolady i daktyli? To musi być przepis Kingi! Sprawdź, jak smakują najlepsze wegańskie trufle.

Ziemniaki z patelni - smażone z jajkiem
Szukasz pomysłu na ziemniaki, które zostały po obiedzie? Podsmaż je z jajkiem i podaj z sosem tatarskim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa pieczarkowa
Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!

Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
Przepis na klasyczny obiad – pieczone udka kurczaka z ziemniaczkami i surówką z białej kapusty!

Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
Poznaj orzeźwiające połączenie buraków, awokado i pomarańczy z ciekawym, kawowym dressingiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przecier ze świeżych owoców
Owocowy przecier dla najmłodszych możesz także przygotować samodzielnie! Zobacz, jak!

Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.

Babka marchewkowa
Czy babka wielkanocna zawsze musi być klasyczna? Pewnie, że nie! Jeśli szukasz ciekawej odmiany, babka marchewkowa będzie strzałem w dziesiątkę! Niezwykle wilgotna, aromatyczna i delikatna, a dodatek marchwi nadaje jej naturalnej słodyczy oraz pięknego koloru. Poznaj nasz przepis na pyszną babkę marchewkową!