Cytrynowe kotlety z kaszy bulgur • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu? Podejdź do kotletów w nowy sposób i wykorzystaj w nich kaszę bulgur oraz cytrynę, które nadadzą im wyjątkowy smak!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA KOTLETY
Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę bulgur umieszczamy w misie blendera. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną na mniejsze kawałki marchew, jajko, mąkę, sok wyciśnięty z ½ cytryny oraz przyprawy. Całość blendujemy na jednolitą masę.
FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY
Z uzyskanej masy formujemy niewielkie, okrągłe kotlety. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy do momentu uzyskania złotego koloru.
PODAJEMY KOTLETY
Kotlety wykładamy na talerze. Podajemy z ćwiartkami pozostałej cytryny oraz wybranymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
838,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
279,5 kcal
Tłuszcz
5 g
Węglowodany
53,3 g
Błonnik
10,6 g
Białko
10,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szarlotka dyniowa
Idealne ciasto na jesienne wieczory. Niezwykle aromatyczne i pyszne, zaczaruje podniebienie i wypełni zapachem cały dom.

Tort dyniowo-pomarańczowy
Dynia z pomarańczą świetnie się razem komponują. Przygotuj niezwykły tort według pomysłu naszego cukiernika!

Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne mięso kurczaka z chrupiącą skórką, przyrządzone w towarzystwie jabłek i przypraw.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
Nie ma to jak dobry gulasz z dziczyzny! Teraz przygotujesz go w bardzo prosty i szybki sposób. Wypróbuj ten przepis!

Papaya bowl z kremem jogurtowym
Miseczka pełna soczystych owoców połączonych z kremem jogurtowym, to przepis na pyszną przekąskę w ciągu dnia!

Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
Wrapy, które sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad w pracy i szybką przekąskę? Przygotuj te z łososiem, jajkiem i rzeżuchą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
Sycący jednogarnkowy makaron z kiełbasą i fasolą, który sprawdzi się jako posiłek w chłodny dzień. Koniecznie sprawdź, jak prosto i przyjemnie go przygotować.

Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Wilgotny makowiec to jedno z tych ciast, które nieodłącznie kojarzą się ze świętami. Wykorzystanie gotowej masy makowej sprawia, że jego przygotowanie staje się szybkie i proste, a smak pozostaje bogaty i aromatyczny. Nasz przepis pomoże Ci stworzyć idealny, wilgotny makowiec — zrób go wraz z nami!

Nalewka z głogu
Kolor i smak owoców głogu zamknięte w słodkiej nalewce, która przyjemnie rozgrzeje Cię w długie jesienne i zimowe wieczory. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku z wykorzystaniem przepisu Pawła!