Cynamonowe naleśniki ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Zawsze jest dobry dzień, by zrobić naleśniki. Szczególnie gdy się ma przepis na przepyszny sos śliwkowy.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MĄKĘ PRZESIEWAMY,
mieszamy z solą, cukrem i cynamonem, wbijamy jajko i rozbijając trzepaczką stopniowo wlewamy mleko.
MIESZAMY CIASTO AŻ
znikną wszystkie grudki.
ODSTAWIAMY NA 20
minut.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
część masła i smażymy cienkie naleśniki.
W MIARĘ SMAŻENIA
kolejnych naleśników dodajemy stopniowo więcej masła na patelnię.
ŚLIWKI BEZ PESTEK,
wraz ze skórką, wrzucamy do rondelka.
DODAJEMY CUKIER I
wodę i całość gotujemy na małym ogniu, aż śliwki się rozpadną, a sos nabierze gęstej konsystencji.
DOPRAWIAMY DO SMAKU
cynamonem.
NALEŚNIKI UKŁADAMY NA
talerzu, polewamy sosem.
NA SUCHEJ PATELNI
prażymy posiekane migdały.
GDY ZACZNĄ NABIERAĆ
złotego koloru zdejmujemy je i posypujemy wierzch naleśników.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1514,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
504,7 kcal
Tłuszcz
21,1 g
Węglowodany
68,3 g
Błonnik
3,8 g
Białko
13,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z grillowanych owoców
Szukasz przepisu na lekki i pyszny deser, w sam raz na lato? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na sałatkę z grillowanych owoców!

Kluski z kaszy manny ze skwarkami
Wyjątkowe kluski z kaszy manny z parmezanem, okraszone aromatycznymi skwarkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się pysznym lunchem!

Pozytywnie zakręcone bananowe smoothie
Pożywny mleczny koktajl to idealny dodatek do śniadania lub podwieczorku. Jego słodki bananowy smak uwielbiają i dzieci, i dorośli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczny karp w ziołowej panierce
To przepis na karpia inny niż wszystkie! Ryba w chrupiącej, aromatycznej panierce uświetni każdą uroczystość.

Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
Pyszne, chrupiące kajzerki na ciepło, wypełnione smakowitą niespodzianką – farszem z kiszonej kapusty i cebuli!

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
Dip z czosnkiem niedźwiedzim to doskonały dodatek do warzyw, a także mięs – sprawdzi się podczas każdego grillowania!

Kotlety śledziowe
Przepis inspirowany przedwojenną kuchnią w polskim stylu, w odrobinę unowocześnionej wersji Karola. Takich kotletów śledziowych jeszcze nie jedliście!

Kurczak hoisin z makaronem udon
Fantastyczny makaron w stylu azjatyckim z kurczakiem, świeżymi warzywami i wyjątkowym sosem. Sprawdź, jakie to proste i pyszne!