Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie pistacji, migdałów i białej czekolady to smak, do którego będziesz wracać! Przepis Pawła na szybkie i proste ciasteczka warto mieć pod ręką, zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Pistacje miksujemy na gładką mączkę w blenderze o dużej mocy i łączymy w misce z mąką migdałową (mielonymi migdałami), cukrem pudrem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz herbatą matcha. Dokładnie mieszamy.
WYRABIAMY CIASTO
Dodajemy białka jaj. Wszystkie składniki mieszamy, ugniatając je dłońmi (warto wykorzystać do tego celu rękawiczki jednorazowe) tak długo, aż uzyskamy ciasto o konsystencji marcepanu. Jeśli ciasto po dłuższym wyrabianiu okaże się zbyt suche i za mało plastyczne, dodajemy 1 łyżkę białka jaja i ponownie wyrabiamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
FORMUJEMY CIASTECZKA
Masę formujemy na blacie w gruby wałek, z którego odcinamy równe kawałki. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę, którą następnie delikatnie spłaszczamy, tworząc owalne ciasteczka.
PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy ok. 18-22 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem). W trakcie pieczenia obserwujemy, czy ciasteczka nie przypiekają się zbyt mocno z wierzchu. Jeśli szybko się zarumienią, lekko zmniejszamy temperaturę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2564,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
183,2 kcal
Tłuszcz
9 g
Węglowodany
21,3 g
Błonnik
1 g
Białko
4,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik Izaura
Sernik Izaura to kulinarny hit popularny w latach 80., który do dziś ma wielu sympatyków. Placek nazwany na cześć bohaterki popularnego w tamtych czasach brazylijskiego serialu, łączy w sobie najlepsze cechy sernika i ciasta kakaowego. Jak go zrobić? Podajemy przepis!

Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
Soczyste mięso, chrupiący boczek i aromatyczny, pikantny sos. Wyborna kompozycja dla miłośników wyrazistego smaku!

Żeberka w kapuście
Szukasz pomysłu na dobry obiad? Mało co może równać się smakowi tradycyjnych żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Ta potrawa to prawdziwy rarytas, a jej przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego dania, każdy z nich pozwalający na wydobycie z tego połączenia wszystkiego, co najlepsze.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!

Brownie z malinami
Mocno czekoladowe, domowe, po prostu pyszne! Koniecznie spróbuj jak smakuje brownie z malinami według przepisu Darii!

Kopytka z bułką tartą
Jak przygotować najlepsze kopytka? Kinga Paruzel zdradza swój sprawdzony przepis na ciasto na kopytka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!

Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
Jeśli szukasz pomysłu na nietypową i smaczną pizzę, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!

Pieczone ziemniaczki z ubijaną fetą
Chrupiące pieczone ziemniaczki w aromatycznych przyprawach, a do tego przepyszna i kremowa ubijana feta. Sprawdź, jak smakuje to proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie.