Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowa polędwica wołowa, czyli bresaola, podana z grillowaną gruszką i chrupiącymi dodatkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj ją i zaskocz bliskich połączeniem smaków, które charakteryzują to danie.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CHIPSY SEROWE
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i układamy na niej niewielkie porcje sera. Smażymy je, aż ser się roztopi i nabierze złotobrązowego koloru. Gotowe chipsy serowe zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
SMAŻYMY NATKĘ PIETRUSZKI
Natkę pietruszki myjemy i dokładnie suszymy. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny. Smażymy w nim zioła przez ok. 30 sekund, aż będą chrupiące, i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
GRILLUJEMY GRUSZKI
Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Połowy gruszek smarujemy oliwą od wewnątrz i grillujemy na patelni, aż miąższ się skarmelizuje i pojawią się na nim delikatne ślady rusztu, czyli przez ok. 3-4 minuty. Tak przygotowane gruszki (powinny być lekko twarde) kroimy w cienkie plasterki.
PODAJEMY BRESAOLĘ
Na każdym z czterech talerzy układamy po 3 plasterki bresaoli. Na polędwicy układamy plastry grillowanej gruszki. Talerze dekorujemy serowymi chipsami i smażoną natką pietruszki. Całość skrapiamy do smaku oliwą, sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1739,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
434,9 kcal
Tłuszcz
34,1 g
Węglowodany
25,1 g
Błonnik
5,5 g
Białko
10,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kapuśniak gryczany
Karol przygotował kapuśniak na wywarze z kaczki z dodatkiem orzeźwiającej sałatki z nutą limonki i kolendry!

Trufle z batatów
Całkowicie roślinne słodkości, które przygotujesz z batatów, czekolady i daktyli? To musi być przepis Kingi! Sprawdź, jak smakują najlepsze wegańskie trufle.

Chlebek z pesto i kabanosami
Fantastyczny i prosty przepis na chlebek, który każdemu wyjdzie i każdego zaskoczy. Cudownie ziołowy, z chrupiącymi kabanosami. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smoothie z borówek, mango i awokado
Masz ochotę na pyszne i pożywne smoothie? Wypróbuj połączenie borówek, mango i awokado!

Brzoskwiniowe smoothie z arbuzem i winogronami
Sok winogronowy to pyszna podstawa smoothie. Dodaj kilka owoców i wyśmienity smak gwarantowany!

Fondant z malinami
Idealnie wilgotny fondant czekoladowy z delikatnym sosem malinowym to wykwintny deser, który zachwyci Twoich gości. Przygotujesz go łatwo z termorobotem MC Smart!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Orzechowe ciasteczka z ciecierzycy
Pyszne, lekko wilgotne w środku ciasteczka z ciecierzycy, które dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz naprawdę szybko. Skuś się na słodkie z dodatkową porcją białka!

Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
Poznaj przekąskę w stylu amerykańskim podawaną na festiwalach i jarmarkach – funnel cakes! To świetny sposób, by urozmaicić słodkie menu na tłusty czwartek!

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.