Bitki wieprzowe • przepis • składniki • przygotowanie
Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I PIECZARKI
Cebulę obieramy z łupin i drobno ją kroimy. Pieczarki myjemy i osuszamy, a potem kroimy na plasterki.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy na niego cebulę, a po kilku minutach także pieczarki. Pozwalamy składnikom podsmażać się przez 5-6 minut, a gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy jeszcze 100 ml wody i doprawimy solą (ok. ½ łyżeczki). Dusimy jeszcze przez 2 minuty i ściągamy z ognia.
PRZYGOTOWUJEMY BITKI
Mięso oczyszczamy, a następnie kroimy w plastry w poprzek włókien i układamy na desce. Mięso przykrywamy folią spożywczą, a potem czystym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem do mięsa - w ten sposób zabezpieczamy mięso przed nadmiernym rozerwaniem. Tak przygotowaną karkówkę oprószamy solą (ok. 1 łyżeczka) oraz pieprzem. W brytfannie rozgrzewamy smalec, a potem wrzucamy do niego mięso. Najlepiej robić to partiami, wkładając po maksymalnie dwa kawałki mięsa. Przesmażamy bitki z obydwu stron, a gdy wszystkie nabiorą złocisto-brązowego koloru, całość podlewamy wodą oraz bulionem.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Cebulę oraz pieczarki wraz z płynem dodajemy do naczynia żaroodpornego i mieszamy. Ponownie przykrywamy naczynie i dusimy przez 5 minut na małym ogniu.
PRZYPRAWIAMY BITKI
Do gotującego się sosu dodajemy paprykę, ziele angielskie i liść laurowy. Mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
DODAJEMY ZASMAŻKĘ
Patelnię po cebuli i pieczarkach myjemy i osuszamy, a potem rozgrzewamy na niej masło. Gdy się rozpuści, dodajemy do niego mąkę i energicznie mieszamy, tworząc zasmażkę. Następnie dodajemy ją do duszących się bitek i mieszamy. Sos po kilku minutach powinien się zagęścić. Duś całość jeszcze przez 10 minut.
DODAJEMY ŚMIETANĘ
Ściągamy naczynie z ognia, a następnie delikatnie zabielamy sos śmietaną. To ważne, aby sosu dalej nie gotować, ponieważ może się zważyć. Zamiast dodawać śmietankę bezpośrednio do sosu, najpierw możemy wymieszać ją w kubku z dwiema łyżkami sosu, aby podnieść jej temperaturę, a dopiero potem dodać do bitek. Całość mieszamy.
WYKAŃCZAMY POTRAWĘ
Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do sosu. Delikatnie mieszamy. Gotowe bitki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2037,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
509,5 kcal
Tłuszcz
47 g
Węglowodany
17,8 g
Błonnik
2,7 g
Białko
52 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Amaretti z ganaszem czekoladowym
Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!

Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki
Kusząca nie tylko smakiem, ale również zapachem i barwą, sycąca zupa łącząca pyszne pomidory z aromatem pietruszki.

Sos beszamelowy
Doskonały sos na bazie mleka, mąki i masła, który idealnie pasuje do dań makaronowych lub mięsnych.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa jabłkowo-ziemniaczana
Zachwyć się połączeniem warzyw, kwaśnych jabłek i orzechów! Przygotuj rozgrzewającą zupę pełną aromatów!

Panna cotta fit
Zobacz, jak Kinga Paruzel odchudziła panna cottę! Nawet tradycyjny deser w stylu włoskim może być fit!

Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
Pikantne i soczyste szaszłyki z mielonego mięsa doskonale skomponują się z indyjską surówką z białej kapusty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z pieczonych warzyw
Zupa z pieczonych warzyw to nietypowa potrawa o wyjątkowym smaku. Pieczenie wydobywa z warzyw wszystko to, co najlepsze. Spróbujcie przygotować nasz pyszny krem na bazie pieczonych warzyw, a na pewno zagości na stałe w waszym jadłospisie!

Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
Wegańskie, domowe, idealne na długą przerwę! Drożdżówki ze śliwkami wg przepisu Kingi świetnie się nadają jako drugie śniadanie lub słodka przekąska.

Biszkopt z 4 jaj
Biszkopt to klasyk cukiernictwa, który stanowi doskonałą bazę dla wielu deserów. Dzięki swojej lekkości i puszystości, idealnie nadaje się do tortów, rolad czy ciast z owocami. Przygotowanie tytułowego biszkoptu z 4 jaj jest prostsze niż się wydaje. Jak to zrobić? Przekonajcie się sami!