Babka czekoladowa z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Babka czekoladowa z wiśniami to wyjątkowy wypiek, który, łączy w sobie intensywność czekoladowego smaku z lekką kwasowością owoców. Babka z czekoladą i wiśniami może stać się pysznym i efektownym elementem świątecznego stołu, jak i prostym towarzyszem codziennych czynności. W jaki sposób upiec wilgotną, intensywnie czekoladową babkę z wiśniami? Sprawdź nasz sposób!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstaw na chwilę.
UBIJAMY MASŁO Z CUKREM
W drugiej misce ubij mikserem dokładnie masło z cukrem na puszystą masę. Ustaw urządzenie na średni obroty.
DODAJEMY JAJKA DO MASY
Dodaj jajka do masy, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Ustaw mikser na niskie obroty.
MIESZAMY EKSTRAKT Z JOGURTEM I DODAJEMY
Wymieszaj ekstrakt waniliowy z jogurtem, a potem dodaj do masy maślano-jajecznej.
DODAJEMY SKŁADNIKI SUCHE DO MOKRYCH
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych. Wymieszaj delikatnie łyżką, aż do połączenia składników.
DODAJEMY WIŚNIE I CZEKOLADĘ
Wiśnie starannie odcedź z zalewy, a potem przekrój na pół. Czekoladę posiekaj drobno. Oba składniki dodaj do masy.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
PIECZEMY BABKĘ
Wsadź formę do piekarnika i piecz przez około godzinę, do momentu, w którym patyczek wbity w środek wyjdzie z ciasta suchy.
STUDZIMY BABKĘ
Wystudź babkę przy otwartych drzwiach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie wyciągnij ją i odstaw na kratkę do studzenia. Gotową babkę oblej rozpuszczoną czekoladą lub polewą z dodatkiem masła. Smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4938,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
493,9 kcal
Tłuszcz
26,4 g
Węglowodany
53,5 g
Błonnik
1,6 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Masło orzechowe
Tylko trzy proste składniki wystarczą, by przygotować pyszne, domowe masło orzechowe! Posmaruj nim pieczywo lub wykorzystaj je w potrawach kuchni w stylu azjatyckim.

Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.

Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
Wyborna grillowana ryba przesiąknięta świeżą pomarańczową nutą, podawana z lekką sałatką z rukoli, kaparów i oliwek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim
Puszyste, pyszne, idealne na śniadanie! Te brioszki swoją nazwę zawdzięczają kształtowi, który przypomina „tuppo”, czyli kobiecy kok. Można je podać również na deser: wypełnione lodami lub migdałową granitą.

Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!

Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kruche makowe ciasteczka
Przygotuj pyszny deser dla swoich najbliższych i zachwyć ich kruchymi ciasteczkami z makiem!

Deska serów i wędlin w stylu tapas
Podczas tygodni tematycznych w Lidlu można odkryć wiele wyjątkowych produktów inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata, takich jak smakowita kuchnia iberyjska. To doskonała okazja, aby skomponować wykwintną deskę serów i wędlin, która zachwyci każdego gościa. Odkryj, jak sporządzić taką deskę w domowym zaciszu!

Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!