Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W dużej misce łączymy wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy czekoladę w kawałkach. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy kolejno powidła, mleko i na końcu jajko. Dokładnie mieszamy i łączymy z sypkimi składnikami. Formę do muffinów smarujemy masłem i oprószamy kakao. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy do formy do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 17-22 minuty. Upieczone babeczki odstawiamy do wystudzenia.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI GANASZU
Do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy miód oraz cynamon. Całość zagotowujemy. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę deserową, a po chwili pokruszoną czekoladę mleczną. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Garnek zdejmujemy z ognia, do masy dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
DEKORUJEMY BABECZKI
Ganasz przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką. Krem szprycujemy na wystudzone babeczki. Babeczki dekorujemy orzechami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4078,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
339,9 kcal
Tłuszcz
19,5 g
Węglowodany
37,2 g
Błonnik
5,1 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa porowa z mięsem mielonym
Zupa porowa z mięsem mielonym to pyszna i sycąca propozycja na obiad, którą chętnie zajadają się Niemcy. Zupa łączy delikatny smak pora z wyrazistym aromatem przyprawionego mięsa mielonego, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Przygotowanie tej zupy jest proste i szybkie, co czyni ją doskonałym rozwiązaniem na codzienny posiłek.

Smoothie z kiwi i ogórków
Niezwykłe połączenie kiwi, ogórków i soku pomarańczowego zagwarantuje Ci smaczne orzeźwienie!

Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
Czy wiesz, że czerstwą bułkę również można wykorzystać do przygotowania dania? Zerknij na przepis Kingi i zobacz jak przyrządzić pyszną bułkę na mleku. Wystarczy 5 minut i gotowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mini burgery
Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zupa meksykańska z mięsem mielonym to idealny pomysł na obiad inspirowany kuchnią odległego kraju. Sycąca, pożywna zupa z dodatkiem mięsa, pomidorów i fasoli dodaje energii na resztę dnia. Odkryjcie nasz genialny przepis na zupę inspirowaną smakami Meksyku!

Napoleonka waniliowa
Paweł Małecki zdradza swój przepis na napoleonkę! Delikatny krem z wyczuwalną nutą wanilii, otulony chrupiącym ciastem francuskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.

Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!

Gofry na dwa sposoby
Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!