Babeczki jogurtowe z owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Słodkie skarby w Twojej kuchni? Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na babeczki! Idealnie się sprawdzą, gdy szukasz czegoś na weekend lub spodziewasz się gości.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Wszystkie suche składniki oprócz cukru mieszamy w misce.
ŁĄCZYMY JAJKA Z CUKREM I POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
W osobnej misce łączymy jajka z cukrem. Mieszamy trzepaczką.Dodajemy połączone wcześniej suche składniki ciasta, skórkę otartą z cytryny, jogurt naturalny i rozpuszczone wcześniej, delikatnie wystudzone masło. Całość mieszamy.
DODAJEMY OWOCE
Do ciasta dodajemy jeżyny pokrojone w plasterki oraz pozostałe owoce. Ponownie mieszamy całość.
PIECZEMY BABECZKI
Formę do pieczenia babeczek smarujemy niewielką ilością masła i oprószamy mąką.Ciasto przekładamy do worka cukierniczego, końcówkę worka odcinamy. Szprycujemy ciasto do ¾ wysokości foremek.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ JOGURTOWĄ
Pokruszoną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
DEKORUJEMY BABECZKI
Z arkusza papieru do pieczeniaprzygotowujemy kornet. Do środka wlewamy polewę jogurtową. Zamykamy kornet, odcinamy końcówkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3475,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
289,6 kcal
Tłuszcz
11,8 g
Węglowodany
39,3 g
Błonnik
7,9 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!

Okoń nilowy ze szparagami
Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.

Pieczony łosoś z piekarnika z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
To danie na pewno zachwyci dzieci! Nie tylko efektownie wygląda, ale także pysznie smakuje!

Babka budyniowa
Babka budyniowa to nietypowa odsłona klasycznego wypieku, który kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem dzieciństwa. Ta puszysta i aromatyczna babka, wzbogacona waniliowym budyniem, zachwyca swoim smakiem, a przy okazji jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznaj nasz sprawdzony przepis na babkę budyniową, która skradnie serca wszystkich domowników!

Chłodnik z botwiny
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tornado dog
Nowy pomysł na przygotowanie hot dogów, w których parówka jest wypełniona serem i owinięta boczkiem, a dodatek prażonej cebulki i ogórków konserwowych nadaje im amerykański charakter. Sprawdź, jak smakują!

Domowy izotonik
Domowy napój izotoniczny, bez zbędnych dodatków, za to umożliwiający uzupełnienie płynów w upalny dzień lub podczas wysiłku fizycznego. Sprawdź, jak prosto go przygotować!

Dal z czerwonej soczewicy
Dal z czerwonej soczewicy, czyli szybki, wegański i pełen smaku obiad. Zainspiruj się kuchnią indyjską i przygotuj to pyszne danie!