Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych • przepis • składniki • przygotowanie
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD
Ciastka bardzo dokładnie rozdrabniamy, niemal na pył. Następnie przesypujemy je do miseczki, dodajemy roztopione masło i 2 białka. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby zagniatamy.
PODPIEKAMY SPÓD
Masę na spód przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wykładamy spód i boki blachy) i pieczemy przez ok. 10-12 minut. Gotowy spód studzimy.
MIELEMY SER
Tłusty twaróg mielemy trzy razy w maszynce do mielenia. Do miski z tłustym twarogiem dodajemy twaróg sernikowy i dokładnie mieszamy.
UCIERAMY MASŁO Z CUKREM I ŻÓŁTKAMI
Białka oddzielamy od żółtek. Do misy robota planetarnego przekładamy miękkie masło, dodajemy oba rodzaje cukru i całość, na średnich obrotach, ucieramy na dość puszystą, białą masę. Do utartego masła dodajemy żółtka, jedno po drugim – każde kolejne dodajemy wtedy, kiedy poprzednie połączy się z utartym masłem.
DODAJEMY SER
Do misy robota planetarnego stopniowo, po 2-3 łyżki, dodajemy wcześniej wymieszane twarogi. Całość mieszamy na najmniejszych obrotach, aby masa się zbytnio nie napowietrzyła. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko mieszamy.
UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy na dość luźną pianę, nie powinna być sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli.
ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ SEROWĄ
Ubite białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi aż do połączenia składników. Następnie do masy ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i całość ponownie mieszamy.
DODAJEMY RODZYNKI
Rodzynki obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej i dodajemy do masy serowej. Całość ponownie delikatnie mieszamy.
PIECZEMY SERNIK
Masę serową przekładamy na wystudzony spód. Na dnie piekarnika układamy blachę lub naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą. Sernik pieczemy przez ok. 1 godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy drzwi i czekamy ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i całkowicie studzimy.
DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK
Wystudzony sernik oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8830,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
551,9 kcal
Tłuszcz
31,4 g
Węglowodany
54,6 g
Błonnik
0,4 g
Białko
17,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Królik z musztardą pieczony w rękawie
Przepis na delikatne i smaczne mięso królika – idealny przepis w menu dla dzieci!

Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!

Pomarańczowe gumy rozpuszczalne
Owocowe, domowe i słodkie – idealne dla małych smakoszy! Domowe gumy rozpuszczalne Pawła są tak proste, że przygotujecie je razem z dziećmi.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Burger z chili i chutney z cebuli
Z cebuli możesz przygotować gęstą konfiturę, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do ostrych, mięsnych burgerów! To danie w sam raz na spotkanie przy grillu!

Imam bayildi – nadziewane bakłażany
Pyszne zapiekane w piecu łódeczki z wydrążonych bakłażanów wypełnione farszem z pomidorów, papryki, czosnku i przypraw.

Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
Pyszna ryba podana na fasolce szparagowej otoczonej delikatną śmietanką z kawałkami chrupiących orzechów laskowych.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!

Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową
Ciasto czekoladowe z białą fasolą to smaczny pomysł na deser, a dodatek śmietany truskawkowej sprawi, że rozpłyniesz się w zachwycie. Wypróbuj koniecznie!